Izraeli drejt përjashtimit nga Eurovisioni

Izraeli po kërcënohet të fitojë “zero pikë” në Eurovisionin e sivjetshëm, sepse muzikantët dhe publiku po bëjnë thirrje për bojkotimin e tij për shkak të fushatës ushtarake në Gaza.

Politika ka qenë e përfshirë edhe më parë në festivalin e muzikës. Dy vjet më parë, Rusia u përjashtua nga konkursi dhe Ukraina fitoi.

Më shumë se 1000 muzikantë në Suedi kanë nënshkruar një letër të hapur drejtuar organizatorit të manifestimit të këtij viti, Unionit Evropian të Transmetuesve (EBU), duke e akuzuar atë për hipokrizi përballë “katastrofës humanitare” në Gaza.

Suedia do të presë konkursin në Malmö në maj. Artistët finlandezë gjithashtu i bënë thirrje radios dhe televizionit publik finlandez Yle që të bëjë presion ndaj EBU në mënyrë që të parandalojë që “një vend i përfshirë në krime lufte, i cili vazhdon me pushtimin ushtarak, të marrë mundësinë për të performuar publikisht për të lustruar imazhin e tij”.

“EBU shqyrtoi aplikimet për konkursin 2024 dhe arriti në përfundimin se televizioni publik izraelit KAN përmbush të gjitha rregulloret e konkurrencës për këtë vit”, tha drejtori i EBU, Noel Kuran.

Kjo është në përputhje me rregullat e organizatave të tjera ndërkombëtare që kanë “ndaluar pjesëmarrësit izraelitë në tortura në shkallë të gjerë”, tha ai.

Kategoritë
BotaLajme