Gjermania planifikon të ndërtojë strehimore të reja luftarake: “Historia përsëritet”

Qytetet gjermane avokojnë për ndërtimin e strehimoreve për të mbrojtur popullsinë në rast lufte. Por pyetja është se sa të dobishme do të ishin ato, duke pasur parasysh fuqinë shkatërruese të armëve moderne dhe një luftë të mundshme bërthamore.

Ndoshta nuk ka mënyrë më të mirë për të vlerësuar nivelin e frikës në një vend sesa të shikosh kompanitë që ndërtojnë bunkerë privatë. Për shembull, BSSD Defense, një firmë me bazë në Berlin që ndërton “sisteme dhomash të mbrojtura” për përdorim privat, biznes dhe ushtarak, ka ecur mirë së fundmi. Përveç pajisjeve të ndryshme të sigurisë së shtëpisë, kompania ofron gjithçka nga “dhoma për izolim dhe mbrojtje të përkohshme” për rreth 20 mijë euro, deri tek strehimoret reale për gati 200 mijë euro.

Drejtori teknik i BSSD-së Mario Piejde thotë se vitet e fundit kanë pasur një numër të shtuar të thirrjeve nga privatët, shërbimet zjarrfikëse dhe autoritetet lokale. Interesi filloi të rritet gjatë pandemisë COVID, më pas u rrit përsëri në vitin 2022 kur Rusia pushtoi Ukrainën.

“Ka një kërkesë aktive dhe një interes aktiv, sepse nuk ka shumë kompani që merren me të. Askush nuk mund të priste që një luftë konvencionale do të bëhej përsëri në Evropë, por për fat të keq, historia po përsëritet. Njerëz që menduan për ata më parë kanë filluar të zbatojnë planet e tyre”, tha Piejde për DW.

Në Gjermani nuk ka strehimore funksionale

Në qarqet politike duket se është e njëjta gjë: në fillim të qershorit, në konferencën e ministrave të brendshëm në Potsdam, Ministria Federale e Brendshme u paraqiti kolegëve të saj provincialë një “raport mbi gjendjen e zhvillimit të konceptit të strehimoreve moderne” për Popullsia gjermane.

Raporti erdhi tre muaj pasi Shoqata Gjermane e Qyteteve dhe Bashkive, e cila përfaqëson 14,000 autoritete lokale, i bëri thirrje qeverisë federale të investojë 10 miliardë euro në mbrojtjen civile gjatë dhjetë viteve të ardhshme dhe ta përdorë atë për të përmirësuar 2,000 bunkerë të epokës së Luftës së Ftohtë.

Nuk është një sipërmarrje e vogël. Zyra Federale për Mbrojtjen Civile dhe Ndihmën ndaj Fatkeqësive (BBK) thotë për DW se vetëm 579 nga ata bunkerë janë ende të caktuar si strehimore publike dhe kanë vend për rreth 478,000 njerëz (ose 0.56 për qind e popullsisë së Gjermanisë). Edhe ata bunkerë nuk janë “as funksionalë dhe as gati për përdorim” pasi sistemi i mëparshëm i strehimoreve u braktis në 2007.

Koncepti i ri i bunkerit është në fazën e planifikimit, thotë BBK, por një raport i qeverisë federale, i dalë në media të ndryshme gjermane, thotë se për të mbrojtur të gjithë popullsinë, do të ishte e nevojshme të ndërtoheshin rreth 210,100 bunkerë të tjerë, që do të kërkonin 25. vjet dhe kushtoi 140.2 miliardë euro.

“Ndërtimi i mbrojtjes së popullsisë sigurisht që është lënë pas dore në 35 vitet e fundit,” tha Piejde, por ringjallja e strehimoreve të tilla duhet të jetë e realizueshme: “Nuk ka ndryshuar shumë në ndërtim në 50 vitet e fundit. Ka një forcë të caktuar muresh. , trashësia e mureve, sistemet e filtrave Gjithçka që ka ndryshuar është furnizimi me energji dhe efikasiteti i baterisë.”

Cili është qëllimi i një bunkeri gjithsesi?

Hans-Walter Borries, drejtor i Institutit FIRMITAS për Studimet Ekonomike dhe të Sigurisë në Universitetin e Witten, pajtohet se çështja e mbrojtjes së popullsisë është neglizhuar kryesisht.

Por ai vë në pikëpyetje se sa të dobishëm do të ishin bunkerët në të vërtetë, duke pasur parasysh fuqinë ushtarake në një luftë midis NATO-s dhe Rusisë (nëse është vërtet skenari që po përgatitet për këtë): për shembull, Rusia ka raketa hipersonike që do të mund në dy deri në pesë minuta nga Kaliningrad.

“Nuk është si në Luftën e Dytë Botërore, kur paralajmërimet nga bombarduesit që fluturonin mbi Hanover në drejtim të Berlinit u dhanë njerëzve 15 ose 20 minuta për të gjetur strehim. Me kohët aktuale të reagimit nuk ka asnjë mënyrë për të paralajmëruar popullatën,” tha ai për DW Borries, i cili është gjithashtu një kolonel rezervë i Bundeswehr-it.

Qeveria gjermane është e vetëdijshme për këtë problem. Në rast lufte, thotë raporti i qeverisë, bunkerët e mëdhenj qendrorë do të ishin shumë më pak të dobishëm sesa hapësirat e decentralizuara të strehuara brenda ndërtesave të banimit. Kjo është arsyeja pse qeveria planifikon t’u rekomandojë qytetarëve që të marrin materiale ndërtimi të lira dhe lehtësisht të disponueshme për të ndërtuar dhoma të sigurta në bodrumet e tyre.

Borries nuk është i bindur nga koncepti, veçanërisht duke pasur parasysh se një konflikt i tillë mund të përshkallëzohet shpejt në luftë bërthamore dhe armët bërthamore janë tani pa masë më shkatërruese se ato të përdorura nga SHBA në fund të Luftës së Dytë Botërore.

“Pasojat nuk janë më të krahasueshme me Hiroshima apo Nagasaki. Me armë moderne, e gjithë Gjermania mund të fshihet me nëntë deri në dymbëdhjetë raketa,” tha ai.

Bunkerët që mund të përballonin atë lloj sulmi do të duhej të varroseshin mijëra metra thellë në Alpet zvicerane.

Dhe pas kësaj nuk do të dëshironit të dilnit fare”, tha kjo eksperte.

Paratë investohen më mirë për mbrojtje “normale”.

Në vend që të investonte miliarda në ndërtimin e një rrjeti bunkerësh në rast lufte, Borries argumentoi se qeveritë do të ishin më mirë të investonin në atë që ai e quajti mbrojtjen “normale” të popullsisë. Ky, tha ai, mund të jetë një sistem paralajmërimi për fatkeqësitë, veçanërisht ato natyrore si përmbytjet, dhe krijimin e një trajnimi më të mirë për organization për lehtësimin e fatkeqësive.

“Kjo do të thotë para për stërvitje, stërvitje, pajisje moderne. E gjithë kjo do të kishte më shumë kuptim sesa të imagjinosh këto skenarë të luftës bërthamore kur nuk mund të bësh asgjë gjithsesi,” përfundoi Borries.

Kategoritë
BotaLajme