Tregtarët marokenë të hashashit bojkotojnë eksportet e drogës në Izrael për shkak të Gazës

Portali izraelit Mako shkruan se tregtarët e hashashit në Marok, të cilët konsiderohen si eksportues të drogës më të kërkuar në botë, refuzojnë t’ua shesin atë kriminelëve nga Izraeli për shkak të luftës me Hamasin.

Hashashi maroken konsiderohet si cilësia më e mirë në botë dhe çmimi i tij po rritet vazhdimisht. Perandoria e hashashit e Marokut ndodhet në malet Rif dhe autoritetet mbyllin një sy ndaj eksporteve jashtë vendit në këmbim të ryshfetit.

Sipas vlerësimeve, të ardhurat marokene nga shitja e drogës arrijnë në disa miliardë dollarë në vit. Tregtia e hashashit konsiderohet si një nga industritë më fitimprurëse në vend, së bashku me turizmin dhe eksportet e fosfatit.

Izraelitët që jetojnë në Marok pretendojnë se pa eksportin e hashashit jashtë vendit, ekonomia marokene mund të shembet. Qindra ton hashash u shiten tregtarëve të drogës në Evropë dhe Skandinavi, shpjegoi një izraelit që jeton në Marok dhe është i përfshirë në kontrabandën e drogës në Spanjë dhe Francë.

“Në rastin më të mirë, disa qindra kilogramë hashash maroken arrijnë në Izrael. Çmimi i një kilogram hashash maroken në Izrael mund të arrijë në 300.000 shekelë (147 mijë KM). Kërkesa për të në Izrael është e çmendur sepse është shumë cilësore. i pastër dhe i fortë”, i tha ai Makos.

Sipas një krimineli izraelit, i cili është anëtar i një organizate kriminale në rajonin e Sharonit, trafikantët e drogës në Marok vendosën të ndalonin shitjen e hashashit ndaj tyre, duke bërë që ata të humbnin dhjetëra miliona sikla.

“Tregtarët e hashashit në Marok nuk janë të gatshëm të na shesin më shumë hashash as drejtpërdrejt, as nëpërmjet ndërmjetësve. Ata vendosën të na dëbojnë për shkak të luftës. Ne kemi humbur shumë para që nga lufta. Të paktën dhjetëra miliona sikla.” pranoi një tregtar droge nga Sharon.

R., një nga tregtarët në malet Rif, pranoi në një intervistë me Mako se një bojkot ishte vendosur ndaj tregtarëve të drogës nga Izraeli.

“Pse do të ishte e mundur që izraelitët të sigurojnë jetesën duke shitur hashash maroken kur vëllezërit tanë palestinezë janë të uritur dhe jetojnë në kushte çnjerëzore? Blini diku tjetër. Ne nuk u shesim më hashash izraelitëve,” shpjegoi ai.

Kategoritë
BotaLajme