Njeriu i parë me një implant truri kontrollon një mi me mendimet e tij

Pacienti i parë njerëzor i implantuar me një çip truri nga Neuralink është rikuperuar plotësisht dhe mund të kontrollojë një mi kompjuterik duke përdorur mendimet e tij, njoftoi themeluesi i kompanisë Elon Musk.

“Përparimi është i mirë dhe pacienti duket se është shëruar plotësisht, me efekte neurologjike për të cilat ne jemi të vetëdijshëm. Pacienti mund të lëvizë miun rreth ekranit vetëm duke menduar,” tha Musk.

Musk tha se Neuralink tani po përpiqet të marrë sa më shumë klikime të miut nga pacienti.

Kompania implantoi me sukses çipin në pacientin e saj të parë njerëzor muajin e kaluar, pasi mori miratimin për rekrutimin e njerëzve në shtator.

Studimi përdor një robot për të vendosur në mënyrë kirurgjikale një implant në zonën e trurit që kontrollon qëllimin për të lëvizur, tha Neuralink, duke shtuar se qëllimi fillestar është të lejojë njerëzit të kontrollojnë një tregues kompjuteri ose tastierë me mendimet e tyre.

Musk ka ambicie të mëdha për Neuralink, duke thënë se do të mundësonte futjen e shpejtë kirurgjikale të pajisjeve të tij me çip për të trajtuar kushte të tilla si obeziteti, autizmi, depresioni dhe skizofrenia.

Kategoritë
BotaLajme