Në Gjermani hyn në fuqi një ligj i ri për shtetësinë, akses më i shpejtë në pasaporta

Ligji i debatuar prej kohësh për shtetësinë gjermane ka hyrë në fuqi, duke e bërë më të lehtë marrjen e pasaportës gjermane dhe mbajtjen e shtetësisë së dyfishtë.

Reforma e natyralizimit e propozuar nga qeveria e koalicionit trepartiak të qendrës së majtë i lejon njerëzit të bëhen shtetas gjermanë duke ruajtur shtetësinë e tyre origjinale.

Tashmë është e mundur të aplikohet për shtetësi pas pesë vitesh jetese në Gjermani, në vend të kushtit të mëparshëm prej tetë vitesh, me detyrimin që të plotësohen kushtet e tjera, njofton agjencia DPA.

Fëmijët e lindur në Gjermani nga prindër të huaj do të marrin nënshtetësinë gjermane nëse njëri prind ka banuar ligjërisht në Gjermani për pesë vjet, jo për tetë vjet.

Nëse kandidatët demonstrojnë “arritje të veçanta në integrim” përmes performancës veçanërisht të mirë në shkollë, në punë ose përmes angazhimit qytetar, është e mundur që ata të marrin shtetësinë pas vetëm tre vjetësh.

Një aspekt i rëndësishëm i rregullit të ri është se personat që marrin nënshtetësinë gjermane nuk do të duhet të heqin dorë nga shtetësia e vendit të tyre, gjë që më parë ishte e mundur vetëm në Gjermani për banorët e vendeve të tjera të BE-së.

Për më tepër, gjermanët që dëshirojnë të bëhen shtetas të një vendi tjetër nuk do të kenë më nevojë për autorizim të veçantë nga autoritetet gjermane. Më parë, ata do të humbnin nënshtetësinë gjermane nëse merrnin një tjetër pa miratim

Kategoritë
BotaLajme