Kryeministrja e Irlandës së Veriut tha se Hamasi do të bëhet partner për paqen në Lindjen e Mesme

Ministrja e parë e Sinn Fein, Michelle O’Neill i tha gazetarit Andrew Marr se ajo besonte se Hamasi përfundimisht do të shihej si një partner për paqen në Lindjen e Mesme.

Në një intervistë për emisionin radiofonik, O’Neill theksoi rëndësinë e komunikimit, duke e krahasuar atë me bisedimet e paqes brenda Irlandës së Veriut, duke shtuar se duhet parë shembulli i Irlandës së Veriut për të ditur se sa i rëndësishëm është dialogu.

Zëvendëspresidenti i Sinn Féin bëri thirrje gjithashtu për një armëpushim në Gaza, duke paralajmëruar se zona e luftës ishte “një varrezë për fëmijët, le të mos jetë një varrezë për ligjin ndërkombëtar”.

Andrew Marr e pyeti zonjën O’Neill: “Shumë kohë më parë, IRA konsiderohej një organizatë terroriste me të cilën qeveria britanike dhe të gjithë të tjerët nuk mund të flisnin kurrë. E megjithatë ne e dimë se çfarë pasoi. A mendoni se Hamasi, edhe pse shumë njerëz në mbarë botën e konsiderojnë atë një organizatë terroriste, në fund të fundit do të jetë një partner për paqen, duhet të jetë një partner për paqen?”

“Po, mendoj se ju duhet vetëm të shikoni shembullin tonë, për të ditur se sa i rëndësishëm është dialogu dhe kjo është mënyra e vetme për t’i dhënë fund një konflikti. Nëse qeveria britanike nuk do të kishte folur me republikanët ose republikanët nuk do të kishin folur. për qeverinë britanike në të kaluarën, në Irlandë, ne nuk do të ishim në skenarin në të cilin gjendemi sot duke gëzuar një shoqëri paqësore dhe shumë më të barabartë. Pra, ajo që duhet të shohim në Lindjen e Mesme, veçanërisht në lidhje me Palestinën, është se ne duhet të shohim një armëpushim tani. Dhe ne kemi nevojë që komuniteti ndërkombëtar të këndojë në unison dhe harmoni në termat e një armëpushimi tani,” tha O’Neill.

Ministri i parë i sapoemëruar gjithashtu nuk mendon se dikush mund të zgjerojë pozicionin e mbrojtjes së Izraelit, sepse ky bombardim është ditë pas dite, masakër e popullit palestinez.

“Kjo duhet të ndalet dhe ne kemi nevojë që komuniteti ndërkombëtar të jetë i fortë dhe i vendosur në gjykatën e së drejtës ndërkombëtare. Këtu duhet të jenë të gjithë. Dhe unë vërtet shpresoj se në ditët dhe javët në vijim mund të arrijmë në një pikë ku ne të shohim një armëpushim në instancat e para, se do të kemi një dialog dhe se do të arrijmë në pozicionin përfundimtar që shteti palestinez njihet dhe zgjidhja me dy shtete për të cilën mbron komuniteti ndërkombëtar”, përfundoi O’Neill.

Kategoritë
BotaLajme