Çfarë do të ndodhë me TikTok nëse del se ka shkelur rregullat? Pronari kërcënohet me humbje të mëdha

Bashkimi Evropian do të hetojë nëse TikTok, në pronësi të kompanisë kineze të teknologjisë ByteDance, ka shkelur rregullat e përmbajtjes në internet që synojnë mbrojtjen e fëmijëve dhe sigurimin e reklamave transparente. Kjo do të sillte një sërë problemesh për pronësinë e kompanisë.

Zyrtari i BE-së Thierry Breton tha se ai e mori vendimin pasi analizoi një raport të vlerësimit të rrezikut të aplikacionit, i cili transmeton video të shkurtra, me dyshimin për shkelje të transparencës dhe detyrimit për të mbrojtur të miturit.

Komisioni Evropian tha se ishte veçanërisht i fokusuar në mënyrën se si kompania menaxhon rrezikun e “efekteve negative që rrjedhin” nga dizajni i faqes, duke përfshirë sistemet algoritmike që thuhet se “stimulojnë varësinë” ose krijojnë të ashtuquajturat “efekte të vrimës së lepurit”, ku përdoruesi po tërheq gjithnjë e më shumë në përmbajtjen e faqes.

Këto rreziqe potencialisht mund të rrezikojnë “shëndetin fizik dhe mendor” të dikujt, sipas Komisionit Evropian.

Akti i Shërbimeve Dixhitale të Bashkimit Evropian (DSA), i cili zbatohet për të gjitha platformat online nga 17 shkurti, kërkon që platformat e mëdha në internet dhe motorët e kërkimit të bëjnë më shumë në luftën kundër përmbajtjes së paligjshme në internet dhe rreziqeve për sigurinë publike.

Në Evropë, ku TikTok ka më shumë se 150 milionë përdorues mujorë, rregullatorët vitin e kaluar kritikuan shërbimin për vendosjen e cilësimeve që në mënyrë implicite i bëjnë publike videot dhe postimet, duke zbuluar informacionin dhe të dhënat e përdoruesve më të rinj. Ata thanë se TikTok përdori gjithashtu të ashtuquajturat “modele të errëta”, një sistem që inkurajonte përdoruesit të zgjidhnin opsione kërcënuese për privatësinë gjatë procesit të regjistrimit dhe kur postonin video.

Hetimi i Bashkimit Evropian do të shqyrtojë gjithashtu efektivitetin e mjeteve të verifikimit të moshës së TikTok, të krijuara për të parandaluar aksesin e të miturve në përmbajtje të papërshtatshme. Ai gjithashtu do të verifikojë që TikTok ofron një listë reklamash të kërkueshme dhe të besueshme, në përputhje me Aktin e Shërbimeve Dixhitale.
Pronari me bazë në Kinë i TikTok mund të përballet me gjoba deri në gjashtë përqind të të ardhurave globale nëse zbulohet se ka shkelur rregullat e DSA.

Kompania thekson se do të vazhdojë të punojë me ekspertë dhe kompani teknologjike për t’u siguruar që të rinjtë të jenë të sigurt në platformën e tyre dhe se mezi presin t’ia shpjegojnë këtë punë në detaje Komisionit Evropian.

“TikTok ka veçori dhe cilësime pioniere për të mbrojtur adoleshentët dhe për të mbajtur jashtë platformës fëmijët nën 13 vjeç, çështje me të cilat po lufton e gjithë industria”, tha një zëdhënës i TikTok.

Ky është hetimi i dytë i Bashkimit Evropian për shkeljet e DSA-së pasi platforma e mediave sociale X (ish Twitter) e Elon Musk u vu nën kritikat e BE-së dhjetorin e kaluar.

Kategoritë
BotaLajme