Ukraina ka nevojë për deri në 30 miliardë dollarë investime vjetore gjatë dhjetë viteve të ardhshme – thotë kryeministri Shmyhal

Ukraina ka nevojë për 10 deri në 30 miliardë dollarë investime vjetore nga partnerët gjatë 10 viteve të ardhshme.

Kryeministri i Ukrainës, Denys Shmyhal e deklaroi këtë në një takim si pjesë e Konferencës së Rimëkëmbjes së Ukrainës në Berlin, raporton Ukrinform duke cituar kanalin Telegram të Kryeministrit, përcjell Telegrafi.

“Unë theksova rëndësinë e përcaktimit të qartë të detyrave dhe prioriteteve. Së pari, është stabiliteti financiar i Ukrainës. Është e rëndësishme për ne që mbështetja e partnerëve tanë të jetë e parashikueshme, ritmike dhe e qëndrueshme. Ne kemi nevojë për rindërtim, qasje drejt tregjeve të huaja dhe logjistikës së përmirësuar. Ne kemi nevojë për investime të huaja dhe transferim të teknologjisë nga partnerët tanë. Ukrainës i duhen nga 10 deri në 30 miliardë dollarë investime vjetore gjatë 10 viteve të ardhshme”, citohet të ketë thënë kryeministri.

Shmyhal ka theksuar se qeveria ukrainase ka nisur disa programe stimuluese ekonomike që kanë pasur një efekt pozitiv.

Sipas tij, BPV-ja e Ukrainës u rikuperua me 5.3% në vitin 2023, ndërsa në katër muajt e parë të 2024 rritja ishte 4.4%.

Kryeministri theksoi gjithashtu se pas goditjeve të paprecedentë të Rusisë në sistemin energjetik të Ukrainës, sektori i energjisë ka nevojë për mbështetje të veçantë.

“Më shumë sisteme të mbrojtjes ajrore, më shumë pajisje energjetike, ndihmë në zgjerimin e importeve të energjisë elektrike në Ukrainë, ndihmë në decentralizimin e rrjetit të energjisë”, theksoi ai.

Kryeministri shprehu gjithashtu mirënjohje për qeveritë e vendeve partnere për besimin e tyre në Ukrainë dhe ndihmën në rrugën drejt fitores, rimëkëmbjes, rritjes dhe të ardhmes evropiane.

Kategoritë
BotaLajme