Ukraina dhe Franca nënshkruan një marrëveshje sigurie: Kievi do të marrë tre miliardë euro vetëm në vitin 2024

Më 16 shkurt, Ukraina dhe Franca nënshkruan një marrëveshje dypalëshe për bashkëpunimin e sigurisë, duke i bërë thirrje Parisit që të sigurojë deri në 3 miliardë euro ndihmë ushtarake për Kievin në vitin 2024.

Këtë e ka bërë të ditur zëvendës shefi i kabinetit të presidentit të Ukrainës, Igor Zhovkva.

Marrëveshja e sigurisë me Francën përcakton detyrimet e saj të sigurisë si ndihmë gjithëpërfshirëse për Ukrainën për mbrojtjen dhe rivendosjen e integritetit të saj territorial, mbështetje për rimëkëmbjen dhe rindërtimin ekonomik, parandalimin aktiv të çdo agresioni të ri rus dhe mbështetje për integrimin e Kievit në BE dhe NATO.

“Shumat specifike të ndihmës janë përcaktuar; në vitin 2024, Franca do të japë deri në tre miliardë euro ndihmë ushtarake për Ukrainën. Mbështetja do të zgjasë dhjetë vjet nga marrëveshja,” shtoi Zhovkva.

Më vete, marrëveshja përcakton fusha të bashkëpunimit ushtarak dhe të sigurisë midis Kievit dhe Parisit, të tilla si prodhimi i përbashkët i armëve, prokurimi i armëve me rreze të gjatë dhe avionëve luftarakë dhe bashkëpunimi në hapësirën kibernetike.

Marrëveshja thekson gjithashtu se Ukraina dhe Franca do të punojnë së bashku për të përdorur asetet e ngrira ruse, për të vendosur sanksione ndaj shteteve agresore dhe për t’i sjellë ato para drejtësisë.

Volodymyr Zelensky dhe homologu i tij francez Emmanuel Macron nënshkruan një marrëveshje dypalëshe për bashkëpunimin e sigurisë në kuadër të deklaratës së Grupit të Shtatë gjatë një takimi në Paris më 16 janar.

Deri më sot, Ukraina ka nënshkruar marrëveshje dypalëshe sigurie me Britaninë e Madhe dhe Gjermaninë.

Kategoritë
BotaLajme