Palestinezët që punonin në Izrael: Dikur fitoja para të mira, por tani nuk mund të blej as çokollatë

Kamal Karaja fitonte 3500 dollarë në muaj duke punuar në kantieret izraelite, të cilat ishin të ardhura të mira për një palestinez që jetonte në Bregun Perëndimor të pushtuar.

Megjithatë, leja e tij e punës u anulua pasi grupi militant palestinez Hamas sulmoi Izraelin në tetor të vitit të kaluar dhe pas fillimit të luftës në Rripin e Gazës. Autoritetet izraelite përmendën “kërcënimet e sigurisë” si arsye për anulimin e lejes së punës.

“Po prisja të mbaronte lufta, por lufta vazhdon ende. M’u desh ta shisja makinën pas një muaji për shkak të problemeve me paratë,” tha 32-vjeçari Kamal, i cili jeton në qytetin Deir Bzi jo shumë larg nga Ramallah.

Autoriteti Palestinez pretendon se 200,000 punëtorë, kryesisht nga Bregu Perëndimor, janë prekur. Kamal theksoi se edhe vajza e tij trevjeçare Zeina e vëren se nuk blen më ushqim si dikur.

“Ajo më pyet pse nuk i blej më patatinat dhe çokollatën e saj”, tha ai.

Qindra burra në qytetin e Kamalit janë në të njëjtën situatë si ai, sepse ekonomia është ndalur. Pas një kërkimi pune dy-mujore, ai mori një punë dy-javore në një kantier ndërtimi në Bregun Perëndimor. Por ai u pushua nga puna sepse gjendja financiare e punëdhënësit u përkeqësua. Tani ai pret pemë dhe shet dru zjarri. Sipas tij, shitja e druve të zjarrit është dy për qind e pagës së tij në Izrael.

Pasi iu hoq licenca, ai nuk mori asnjë dëmshpërblim nga autoritetet apo punëdhënësi i tij. Si shumë palestinezë të tjerë, ai u punësua pa kontratë pune.

Fushata e punëtorëve të huaj

Sipas të dhënave zyrtare palestineze, palestinezët që punonin në Izrael dhe punonin në vendbanimet izraelite në Bregun Perëndimor para sulmit të tetorit përbënin një në pesë të numrit të përgjithshëm të punëtorëve palestinezë. Ata kontribuan me 3.2 miliardë dollarë në vit për ekonominë palestineze dhe shumica e tyre ishin të punësuar në ndërtim.

Ndërsa disa punëdhënës izraelitë po lobojnë për të lejuar kthimin e punëtorëve palestinezë, qeveria izraelite ka një plan tjetër. Domethënë, ai dëshiron të zëvendësojë punëtorët palestinezë këtë vit me 60,000 punëtorë nga India, Kina, Moldavia, Sri Lanka dhe Tajlanda. Udhëheqësi i sindikatës palestineze Shaher Saad kritikoi vendimin e Izraelit.

Siç tha Saad, 105,000 palestinezë punonin në industrinë izraelite të ndërtimit, të cilët të gjithë tani janë të papunë. Ai pretendon se punëdhënësit izraelitë shmangin pagesën e kompensimit për palestinezët e papunë edhe pse sindikatat izraelite dhe palestineze kanë nënshkruar një marrëveshje që angazhohen për të paguar kompensim. Ai beson se është e vështirë të zëvendësohet ekspertiza e punëtorëve palestinezë në ndërtim, bujqësi, turizëm dhe industri të tjera shërbimi.

Ndërprerje të energjisë dhe ujit

Bassam Karaja, i cili nuk ka lidhje me Kamalin, është baba i katër fëmijëve, i cili gjithashtu ra në varfëri pasi iu hoq leja e punës. Duke qenë se nuk mund të paguajë më faturat, i është ndërprerë drita dhe uji.

“Kurrë nuk u vonova për të paguar energjinë dhe ujin ndërsa punoja në Izrael për dhjetë vitet e fundit. Por kur pushova së punuari, ata nuk më dhanë shërbime,” tha ai.

Bassam fitonte 4000 dollarë në muaj. Ai theksoi se katër muajt e fundit ishin më të këqijtë për të që nga pandemia e koronavirusit, kur ai të paktën mund të punonte me kohë të pjesshme. Ai është i mendimit se autoritetet palestineze i kanë neglizhuar punëtorët dhe se mund t’u jepnin atyre ndihmë financiare ose të paktën të mundësonin vazhdimin e ofrimit të shërbimeve komunale.

Siç raporton BBC, shkalla e papunësisë në Palestinë është rritur nga 23 në 47 për qind që nga fillimi i luftës. Ministri palestinez i Punës Nasri Abu Jeish tha se ekonomia palestineze është tkurrur me 35 për qind. Ai theksoi se kanë kërkuar ndihmë nga vendet e tjera dhe Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO), por ende nuk kanë marrë përgjigje.

Autoriteti Palestinez ishte në probleme financiare edhe para luftës, por tani është edhe më keq. Izraeli mbledh taksa në emër të Autoritetit Palestinez, të cilat arrijnë në 188 milionë dollarë në muaj. Këto para përdoren për të paguar pagat për punonjësit e sektorit publik dhe për të financuar shërbimet publike në Gaza dhe Bregun Perëndimor.

Se sa e rëndë është kriza, tregon fakti se paga e dhjetorit ka qenë paga e fundit dhe është ulur me 60 për qind. Izraeli ka thënë se nuk do të lejojë që paratë të shkojnë për Hamasin, i cili është në pushtet në Gaza. Autoriteti Palestinez ka refuzuar një ulje të të ardhurave nga taksat nga Izraeli.

Kategoritë
BotaLajme