Kroacia dhe Italia vendosën më në fund kufirin, qeveria në Zagreb vendosi propozimin e një ligji të rëndësishëm

Qeveria e Kroacisë miratoi propozimin përfundimtar të Ligjit për konfirmimin e marrëveshjes ndërmjet Kroacisë dhe Italisë dhe përcaktimin e zonave ekskluzive ekonomike.

Sekretarja e Shtetit, Andreja Metelko-Zgombiq, theksoi se kjo marrëveshje është nënshkruar nga krerët e diplomacisë të dy vendeve më 24 maj 2022.

Marrëveshja e lidhur vendosi si vijën përfundimtare të demarkacionit të zonave ekskluzive ekonomike, një vijë që ndjek vijën ekzistuese të demarkacionit të brezave kontinental të Kroacisë dhe Italisë.

Në këtë mënyrë, kufiri i përkohshëm i zonës ekskluzive ekonomike të Republikës së Kroacisë nga Vendimi i Parlamentit Kroat të datës 5 shkurt 2021, i cili shpalli zonën ekskluzive ekonomike të Republikës së Kroacisë në detin Adriatik, në përputhje me Konventa e Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit nga viti 1982, u bë e përhershme dhe vija përfundimtare e demarkacionit.

Pas Traktatit të Osimos të vitit 1975, i cili vendosi vijën e delimitimit të deteve territoriale ndërmjet Kroacisë dhe Italisë, si dhe Marrëveshjes së vitit 1968 dhe përcaktimit të saktë të saj nga Marrëveshja e vitit 2005, e cila vendosi vijën e delimitimit të shelfit kontinental, Traktati për Kufizimin e Rripave Ekskluzive Ekonomik është i rregulluar në mënyrë të përhershme dhe çështja e demarkacionit ndërmjet vendeve është e rrumbullakosur.

“Republika e Kroacisë, përveç mbrojtjes së interesave dhe të drejtave të saj të përcaktuara nga e drejta ndërkombëtare, me këtë Marrëveshje krijon edhe një bazë për një bashkëpunim edhe më të fortë me Italinë në Adriatik, veçanërisht në pjesën e marrëdhënieve dypalëshe që lidhen me mbrojtjen e detit. mjedisit, shfrytëzimit të qëndrueshëm të detit dhe burimeve të tij natyrore”, theksoi ajo.

Kategoritë
BotaLajme