Gjermania dërgoi automjete të blinduara të papërshtatshme për luftim në Ukrainë, të paguara tre herë më shumë se zakonisht

Ministria gjermane e Mbrojtjes e furnizoi Ukrainën me automjete të blinduara që ishin krejtësisht të papërshtatshme për luftim dhe të blera me çmime të fryra, shkruan Bild gjerman.

Në fillim të qershorit 2023, ministria konfirmoi për një gazetë gjermane se Gjermania do të dorëzojë 66 automjete të blinduara në Ukrainë. Mjetet e blinduara Reihnmetall, të cilat janë më të rënda dhe më të mbrojtura, janë të përjashtuara nga porosia. Si rezultat, Ministria e Mbrojtjes vendosi për automjetet APC të prodhuara nga Flensburger Fahrzeugbau.

Këto transportues të personelit të blinduar janë zhvilluar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, emri i tyre origjinal është Batt Umg dhe prodhohen në vende të ndryshme me licencë amerikane.

Deri më tani, sipas listës së publikuar në faqen e qeverisë gjermane, Ukraina ka marrë 48 automjete të blinduara të këtij lloji. Siç shkruan Bild, rezultoi se transportuesit e blinduar të personelit janë krejtësisht të papërshtatshëm për operacionet në fushën e betejës dhe në përgjithësi për kushtet luftarake.

Para së gjithash, kjo është për shkak të armaturës së hollë, e cila praktikisht nuk mbron nga zjarri i artilerisë, raketave dhe mortajave. Armatura e APC siguron vetëm mbrojtje kundër zjarrit të armëve të vogla, duke e bërë atë të papërshtatshëm në disa kontekste operacionale.

Ministria gjermane e mbrojtjes i tha gazetës se pala ukrainase nuk kishte nevojë për mbrojtje të shtuar gjatë lidhjes së kontratës, por një zyrtar ukrainas i paidentifikuar tha se nuk ishte kështu.

“Sigurisht që do të donim të kishim automjete të mbrojtura nga minat”, tha ai për botimin.

Sipas tij, pala gjermane nuk ka ofruar mjete të tilla të blinduara me mbrojtje të shtuar. Në të njëjtën kohë, Ministria e Mbrojtjes kishte një zgjedhje: mund të transferonte automjete të blinduara të rënda Fuchs të prodhuara nga Rheinmetall.

Më tej, sipas Bild, rezultoi se, në kundërshtim me kontratën, mjetet e blinduara nuk ishin montuar në Gjermani. Ffg ia dha urdhrin kontraktorit amerikan Tag. Nëpërmjet një ndërmjetësi në Shtetet e Bashkuara, urdhri u mor përfundimisht nga Tag Middle East në Emiratet e Bashkuara Arabe. Transportuesit e blinduar të personelit u mblodhën në këtë vend, dhe më pas u dërguan në Ukrainë.

Sipas Bild, çmimi i çdo automjeti të blinduar në treg vlerësohet nga 185,000 deri në 208,000 euro. Megjithatë, dokumentet konfidenciale të Ministrisë së Mbrojtjes gjermane tregojnë se për çdo automjet janë paguar 600 mijë euro.

Në total, pra, Gjermania shpenzoi rreth 40 milionë euro. Opozita gjermane ka kërkuar tashmë kontroll të brendshëm të asaj që ndodh në ministri, si dhe përfshirjen e kontrollorëve financiarë nga Dhoma Federale e Auditimit.

Kategoritë
BotaLajme