A e dini pse shkurtesa dhe emërtimi ndërkombëtar për Zvicrën është “CH”

Zvicra është një vend që njihet për peizazhet e bukura alpine, industrinë bankare me famë botërore dhe çokollatat e shijshme. Megjithatë, një nga faktet më pak të njohura për Zvicrën është shkurtesa e saj me dy shkronja, CH.

Shkurtesa CH përfaqëson shprehjen latine “Confoederatio Helvetica”, që në gjuhën tonë do të thotë “Konfederata Zvicerane”. Konfederata Zvicerane është emri zyrtar i Zvicrës, dhe përbëhet nga 26 kantone ose shtete.

Shkurtesa CH u zgjodh sepse latinishtja ishte gjuha e diplomacisë në Evropë gjatë shekullit të 19-të, kur vendi zyrtarizoi strukturën e tij politike. Përdorimi i alfabetit latin në dokumentet zyrtare ishte i zakonshëm në atë kohë dhe ishte gjithashtu një mënyrë për të treguar neutralitetin e Zvicrës në politikën evropiane.

Zvicra është e famshme për katër gjuhë zyrtare: gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe romanisht. Sidoqoftë, shkurtesa CH përdoret në të gjitha gjuhët zyrtare të Zvicrës, duke e bërë atë një simbol të unitetit. Shkurtesa është e lehtë për t’u njohur dhe kuptuar në çdo gjuhë, gjë që është e rëndësishme për një vend me një popullsi kaq të larmishme. Përdorimi i shkurtesës CH gjithashtu ndihmon në shmangien e konfuzionit midis Zvicrës dhe vendeve të tjera që mund të kenë emra të ngjashëm, si për shembull Suedia.

Shkurtesa CH ka një histori të gjatë që daton në shekullin e 19-të. Në 1864, Zvicra iu bashkua Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit (ITU), i cili më vonë u bë një agjenci e specializuar e Kombeve të Bashkuara që merret me teknologjitë e informacionit dhe komunikimit. CH është caktuar nga ITU si kodi ndërkombëtar i zonës për Zvicrën dhe është përdorur që atëherë.

Kategoritë
Të ndryshme