Stuhia e fortë gjeomagnetike që godet Tokën mund të shkatërrojë energjinë dhe elektronikën në mbarë botën

Zyrtarët e NOAA-së thanë se agjencia nuk ka lëshuar një alarm të këtyre përmasave për më shumë se dy dekada, me stuhinë e fundit G5 që goditi Tokën në tetor të vitit 2003.

Sipas shkencëtarëve, një stuhi e rrallë dhe e fuqishme gjeomagnetike që godet Tokën këtë fundjavë mund të shkaktojë ndërprerje të energjisë në të gjithë botën, transmeton Anadolu.

Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA) përmirësoi orën e saj origjinale të stuhisë gjeomagnetike G4 në një G5, stuhia më e fuqishme e llojit të saj në një shkallë nga G1 në G5. Ngjarja e pazakontë atmosferike filloi mbrëmë vonë dhe pritet të zgjasë gjatë gjithë fundjavës.

Zyrtarët e NOAA-së thanë se agjencia nuk ka lëshuar një alarm të këtyre përmasave për më shumë se dy dekada, me stuhinë e fundit G5 që goditi Tokën në tetor të vitit 2003.

Shkencëtarët thanë se stuhia e fuqishme gjeomagnetike mund të shkatërrojë energjinë dhe elektronikën në të gjithë globin. Ata theksuan se stuhia që goditi Tokën në vitin 003 shkaktoi ndërprerje të energjisë në Suedi dhe dëmtoi transformatorët në Afrikën e Jugut.

“Stuhitë gjeomagnetike mund të ndikojnë në infrastrukturën në orbitën afër Tokës dhe në sipërfaqen e Tokës, duke ndërprerë potencialisht komunikimet, rrjetin elektrik, navigimin, radion dhe operacionet satelitore”, tha NOAA.

Në jug të Alabamas dhe në Kaliforninë Veriore mund të ketë një mundësi për të parë shfaqjen spektakolare të dritës.

Shkencëtarët shpjeguan se dritat veriore shkaktohen nga shqetësimet në magnetosferë që lëshojnë flakët diellore dhe retë e grimcave magnetike të krijuara nga dielli në hapësirë. Stuhitë masive dhe të fuqishme elektromagnetike ndriçojnë qiellin me një shpërthim të mrekullueshëm ngjyrash.

Në përgatitje për stuhinë elektromagnetike G5, NOAA ka paralajmëruar operatorët e termocentraleve dhe agjencitë e anijeve kozmike në mbarë botën për të marrë masa paraprake.

Ata thanë se ngjarja mund të shkaktojë probleme të gjera të kontrollit të tensionit, të prishë operacionet e anijeve kozmike dhe të degradojë navigimin satelitor dhe radio në sistemet në mbarë botën.

Kategoritë
BotaLajme