Sllovenia është një hap më afër njohjes së Palestinës: qeveria ka rënë dakord, është koha për asamblenë

Qeveria e Sllovenisë miratoi vendimin për njohjen e Palestinës, njoftoi kryeministri Robert Golob. Vendimi për njohjen e Palestinës, siç pritej, mund të miratohet nga parlamenti javën e ardhshme, i cili do të përfundojë procesin e njohjes së Palestinës në Slloveni.

Propozimi për njohjen e Palestinës është shqyrtuar nga Qeveria në seancën e sotme dhe tani vijojnë procedurat në Kuvendin Kombëtar. Propozimi qartazi ka mbështetjen e gjerë të partive parlamentare dhe me të pajtohen presidentja e vendit Natasha Pirc Musar dhe ministrja e Punëve të Jashtme Tanja Fajon, shkruan RTV Slloveni.

Projektvendimi për njohjen e Palestinës nuk ishte në rendin e ditës së mbledhjes, të cilën Qeveria e përcolli të mërkurën, por kryeministri Robert Golob ditëve të fundit njoftoi se Qeveria do të vendosë për të sot. Përfaqësuesit kryesorë të qeverisë përsërisin se Sllovenia në fakt filloi procesin e arritjes së një konsensusi më të gjerë midis vendeve evropiane.

Ministrja e Punëve të Jashtme Tanja Fajon para nisjes së seancës së qeverisë shprehu dëshirën për të miratuar vendimin e propozuar për njohjen e Palestinës si shtet sovran dhe i pavarur.

“Nuk shoh arsye për vonesë të mëtejshme. Lufta po përshkallëzohet, nuk ka negociata në Gaza”, tha Fajon.

Vendimi i qeverisë do të pasohet me një vendim në Kuvend, në të cilin çështja fillimisht do të shqyrtohet nga komisioni kompetent dhe hapi i fundit do të jetë votimi në Kuvendin Kombëtar, i cili pritet javën e ardhshme. Rezultati nuk duhet të vihet në dyshim, sepse të tria partitë qeveritare janë pro propozimit, shkruan më tej RTV Slloveni.

Spanja, Norvegjia dhe Irlanda njohën Palestinën të martën. Sllovenia u përpoq që Palestina të njihej nga një tjetër anëtar i Bashkimit Evropian, por nuk funksionoi. Thuhet se disa vende po e konsiderojnë atë. Tani për tani, nuk është e qartë nëse Sllovenia ka bindur një vend tjetër evropian që ta njohë atë. Luksemburgu dhe Belgjika pritet të njohin Palestinën në korrik.

Palestina është njohur deri më tani nga 145 shtete anëtare të OKB-së, por shumica e vendeve perëndimore nuk janë në mesin e tyre. Në muajin e fundit, përveç tre vendeve të përmendura evropiane, ajo u njoh nga katër vende të tjera të Karaibeve.

Kategoritë
BotaLajme