Si iu përgjigj krimineli Drazha Mihailoviq në gjyq pyetjes pse çetnikët përdorën shkronjën “Z”

Shkronja latine “Z” është një nga disa simbole (përfshirë “V” dhe “O”) të pikturuara në automjetet ushtarake të forcave të armatosura ruse të përfshira në agresionin kundër Ukrainës. Rusët pretendojnë se “Z” ndihmon ekipet e tyre të diferencohen nga forcat e tjera.

Më vonë ai u bë gjithashtu një simbol militarist i përdorur në propagandën ruse dhe nga civilët rusë si një shenjë mbështetjeje për pushtimin. Jashtë Rusisë, simboli është i ndaluar për shfaqje publike në vende të ndryshme.

Kundërshtarët e luftës i referoheshin simbolit “Z” në mënyrë pejorative si zvastik ose zwaztik, në lidhje me svastikën naziste, ose në rusisht dhe ukrainisht si “ziga” (rusisht: зига) në lidhje me Sieg Heil. Disa zyrtarë ukrainas dhe komentues të internetit gjithashtu kanë filluar ta quajnë Rusinë “Ruzzia” ose “RuZZia”.

Por ajo që dihet më pak është se përdorimi i shkronjës “Z” nuk ishte hera e parë që regjistrohej në agresionin kundër Ukrainës. Gjegjësisht, ka dëshmi të shumta se kjo letër, ndonëse në formën e saj cirilike, është përdorur edhe nga anëtarët e lëvizjes çetnike Ravnogorsk në Luftën e Dytë Botërore.

Në shumë leksikonë dhe tekste shkollore nga periudha e ish-Jugosllavisë, shprehja “vënia nën shkronjën Z” përdorej si eufemizëm për aktin e therjes me kamë.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, çetnikët masakruan njerëzit në territorin e të gjitha ish-republikave (atëherë të ardhshme) jugosllave, dhe viktimat ishin armiq politikë, ideologjikë, ekonomikë dhe kombëtarë.
Për këtë qëllim u formuan famëkeqja “treshe e zeza”, të cilat kishin një detyrë të vetme, pikërisht eliminimin e të gjithë atyre që do të “vinin nën shkronjën Z” nga Komanda e Lartë.

Duka çetnik dhe i dënuari për krime lufte Draža Mihailović u mbrojt në gjyq se “Z” vjen nga “të trembësh” dhe jo “të therësh”, por provat nuk e vërtetuan këtë.

Kështu, në gjykim prokurori e pyet Mihailoviqin se për çfarë e kanë përdorur shkronjën “Z”, për të cilën ai përgjigjet se është thjesht “një shkronjë e vogël”, të cilën e kanë përdorur për të frikësuar kundërshtarët, ndër të tjera, “ata që bashkëpunojnë me gjermanët”, por edhe fshatarët dhe mbështetësit partizanë.

Për këtë, prokurori u përgjigj se shkronja “Z” ishte një sinjal i transmetuar nga Radio Londra dhe do të thoshte “therje”. Në fund të fundit, i thotë prokurori, “komandantët e tu mbanin rregullisht lista se kush duhej të likuidohej”.

Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, Mihailović u fsheh në Bosnjën lindore dhe ndryshe nga udhëheqësit e tjerë çetnikë, ai nuk dezertoi në Perëndim. Me ndihmën e ish-bashkëpunëtorit besnik të Mihailoviçit, Nikola Kalabić, agjentët e Ozna-s kapin Drazha Mihailović-in më 12 mars 1946, në një operacion të shpejtë rrufe në malet përreth Vishegradit. Aksioni i arrestimit u koordinua operativisht nga Jovo Kapiçiq, gjeneral i UDBA-së.

Mihailoviç u akuzua për tradhti dhe krime lufte. Gjyqi u zhvillua në datat 10-15 qershor. korrik 1946. Pas refuzimit të ankesës, Mihailoviç u ekzekutua së bashku me tetë oficerë të tjerë më 17 korrik 1946 në Lisici Potok, i cili është rreth 200 metra nga ish-Pallati Mbretëror në Beograd. Trupat u varrosën në një varr të pashënuar në vendin e ekzekutimit.

Pas nëntë vitesh gjyqi dhe debatesh të shumta në publikun serb, gjykata në Beograd rehabilitoi Mihailović-in në vitin 2015.

Kategoritë
Të ndryshme