Si është bërë antisemitizmi mjet për të sulmuar palestinezët në Kanada?

Politikania e Kolumbisë Britanike, Selina Robinson, përballet me akuzën se përdori pozicionin e saj për t’ua mbyllur gojën akademikëve që janë kritikë ndaj veprimeve izraelite.

Komentet e diskutueshme antipalestineze të bëra nga një politikane kanadeze, shkarkimi i saj i mëvonshëm dhe më pas mbrojtja e saj nga grupet e lobit çifut kanë vënë në qendër të vëmendjes se si “antisemitizmi” është bërë një kryefjalë për të sulmuar kritikat e luftës së Izraelit në Gaza.

Selina Robinson, deri vonë, ishte ministre e kabinetit në Kolumbinë Britaneze. Para një auditori javën e kaluar tha se Palestina ishte një “një copë tokë e ndyrë pa asgjë mbi të” përpara se kolonët evropianë ta kolonizonin atë.

Duke folur në një uebinar me titull “Mbrëmje me zyrtarë hebrenj” që u organizua nga B’nai Brith Canada, ajo tha, “kishte disa qindra mijëra njerëz, por përveç kësaj nuk prodhoi një ekonomi, nuk mundi të rriste gjëra, nuk kishte asgjë në të.”

Komenti kolonial i Robinsonit – terra nullius – erdhi disa ditë pasi Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GjND) i bëri thirrje Izraelit të ndalojë nxitjen e tij gjenocidale, e cila është përdorur për të bombarduar Gazën.

Më shumë se 29.700 njerëz, shumë prej tyre gra dhe fëmijë, janë vrarë që kur Izraeli filloi një luftë brutale në enklavën palestineze më 7 tetor.

Komente të tilla si ato të Robinsonit përdoren nga sionistët për të legjitimuar dëbimin e më shumë se 700.000 palestinezëve nga fshatrat e tyre në vitin 1948.

Ekziston goxha literaturë që tregon se palestinezët kishin një ekonomi të qëndrueshme, si shkollat, spitalet, fermat dhe bizneset e tyre, përpara se të dëboheshin nga tokat e tyre stërgjyshore.

Në uebinar, Robinson pohoi gjithashtu se protestat e fundit kundër masakrës së Izraelit në Gaza ishin antihebreje.

Shpërthimi i saj kundër palestinezëve ishte në përgjigje të një pyetjeje në lidhje me përkufizimin e Aleancës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit (IHRA) për antisemitizmin, të cilin lobi izraelit e mobilizon për të mbytur kritikat ndaj veprimeve të Tel Avivit.

Përveç një sërë deklaratash antipalestineze në muajt e fundit, Robinson abuzoi gjithashtu me autoritetin e saj si ministre e arsimit pas të mesëm të Kolumbisë Britaneze për të ndjekur akademikët kundër luftës.

Departamenti i antropologjisë i Universitetit të Kolumbisë Britanike thuhet se ishte nën presion për të fshirë një deklaratë të tetorit në mbështetje të palestinezëve pasi Robinson u takua me presidentin e universitetit.

Në një rast më flagrant, Robinsoni fitoi kundër Kolegjit Langara të Vankuverit për të shkarkuar Dr. Natalie Knight, një instruktore angleze.

Knight u lirua nga një hetim i bordit të kolegjit për komente të përhapura gjerësisht që mbështesin rezistencën palestineze. Por, citati i Robinson postoi në Twitter Qendrën për Izraelin dhe Çështjet Hebraike duke u ankuar për vendimin e bordit të kolegjit.

Në një shkelje flagrante të lirisë akademike, ministrja vuri në dukje, “Jam i zhgënjyer që ky instruktor vazhdon të ketë një platformë publike të arsimit pas shkollës së mesme për të hedhur urrejtje dhe gjakderdhje. Jam takuar me udhëheqjen e Kolegjit Langara për të shprehur shqetësimet e mia për Langara dhe komunitetet më të gjera.”

Të nesërmen Knight u pushua nga puna.

Si përgjigje, Shoqata Kanadeze e Mësuesve Universitarë (CAUT) dhe Federata e Edukatorëve të Pas Shkollës së Mesme të Kolumbisë Britanike (FSPE) së bashku kërkuan që Robinson të jepte dorëheqjen si ministër i arsimit të nivelit pas shkollës së mesme.

Në të njëjtën kohë, komenti i saj se Palestina ishte “e ndyrë” përpara se të vinte sionizmi shpërtheu në internet, duke nxitur mijëra njerëz të shkruanin letra duke kërkuar largimin e saj.

Mbi një duzinë xhamish të Kolumbisë Britaneze dhe shoqatave myslimane publikuan një letër duke thënë se përfaqësuesit e partisë qeverisëse nuk ishin të mirëpritur në hapësirën e tyre derisa Robinson u hoq nga posti i ministrit.

Protestat nxitën gjithashtu qeverinë të anulonte një sërë ngjarjesh për shtyp dhe mbledhje fondesh.

Kryeministri i Kolumbisë Britaneze, David Eby, në fillim u rezistoi thirrjeve për të shkarkuar Robinsonin nga kabineti i tij. Ai ka të ngjarë të shqetësohej se do të etiketohej “antisemitik”.

Në mënyrë të parashikueshme, kjo është ajo që bëri Qendra për Çështjet e Izraelit dhe të tjerët pasi Robinson u shkarkua nga kabineti, pasi grupi i lobit proizraelit pretendoi se “udhëheqësit hebrenj mbahen në një standard të ndryshëm nga ata johebrenj”.

Nga ana e saj, Shoqata Rabinike e Vankuverit iu ankua kryeministrit se ai “u përkul para presionit nga të njëjtat grupe që kanë qenë në qendër të një rritjeje të paparë të antisemitizmit dhe urrejtjes drejtuar komunitetit hebre”. Kjo është përkundër deklaratës së një B’nai Brith që e distancon atë organizatë nga komenti i Robinsonit.

Pra, kush po mbahet në të vërtetë në një standard tjetër?

Lobi izraelit zotëron një shkop unik dhe të fuqishëm: aftësinë për të luajtur viktimë dhe për të njollosur ata që mbrojnë drejtësinë si racistë.

Ata kanë krijuar pozicione, përkufizime dhe programe të ndryshme arsimore të dizajnuara për të mbrojtur Izraelin dhe veprimet e tij.

Një “shkop” mori pjesë në uebinar me Robinsonin. Disa minuta pasi ministri e përshkroi Palestinën si “të ndyrë” foli i dërguari i posaçëm i qeverisë federale për ruajtjen e kujtimit të Holokaustit dhe Luftën kundër Antisemitizmit, Deborah Lyons.

Lyons nuk bëri vërejtje për racizmin e Robinsonit. Në vend të kësaj, ajo e lavdëroi vazhdimisht Robinson, duke e quajtur atë “të mrekullueshme” dhe tha se ka punuar ngushtë me të për të luftuar “antisemitizmin”, që kryesisht do të thotë kritikë ndaj Izraelit.

Lyons zëvendësoi së fundmi antipalestinezin e njohur Irwin Cotler në një pozicion që qeveria e kryeministrit Justin Trudeau e krijoi në vitin 2020.

Një ish-ambasador kanadez në Izrael Lyons organizoi një festë picash për kanadezët që luftonin në ushtrinë izraelite. Në janar 2020, Lyons mbajti një ngjarje në ambasadën në Tel Aviv për të festuar 78 kanadezët që atëherë luftonin për Izraelin, duke deklaruar “ne në ambasadë jemi shumë krenarë për atë që po bëni”.

Pavarësisht dhënies së kredibilitetit të qeverisë për atë që është kthyer në incidentin më të reklamuar të racizmit antipalestinez në historinë kanadeze, Lyons refuzon të kërkojë falje që duket se ka mbështetur deklaratat raciste të Robinsonit.

Në vend të kësaj, roli i Lyons në skandal nxjerr në pah lidhjen midis ‘antisemitizmit luftarak’ të zyrtarëve dhe fanatizmit të drejtpërdrejtë antipalestinez. Sa njerëz kanë humbur punën për mbrojtjen e palestinezëve si rezultat i grupeve lobuese proizraelite që kërkojnë shkarkimin e tyre?

Ndoshta i Dërguari Special i Kanadasë për Ruajtjen e Përkujtimit të Holokaustit dhe Luftimin e Antisemitizmit duhet të riemërohet i Dërguari Special për të promovuar antipalestinizmin? Ndoshta grupet e lobit proizraelit duhet të shikojnë në një pasqyrë për të parë se kush po mbahet në një “standard të ndryshëm”.

Kategoritë
BotaLajme