Oxfam: Britania rrezikon të bëhet bashkëpunëtore në krime lufte nëse vazhdon shitjen e armëve për Izraelin

“Çfarë vuajtjesh të mëtejshme duhet të përjetojnë (populli i Gazës) që Britania të ndërmarrë veprime?”, ka thënë Aleema Shivji, zyrtare e organizatës ndërkombëtare humanitare Oxfam

Organizata ndërkombëtare humanitare Oxfam deklaroi se qeveria britanike rrezikon të bëhet bashkëpunëtore në krimet e luftës për sa kohë që lejon shitjen e armëve Izraelit, transmeton Anadolu.

“Vendimi i vazhdueshëm i qeverisë britanike për të refuzuar të ndalojë shitjen e armëve për Izraelin është në kundërshtim me vendimet e marra për sulmet e kaluara në Gaza dhe hap derën për të qenë bashkëpunëtorë në krimet e luftës”, thuhet në një deklaratë të organizatës.

Në deklaratë theksohet se edhe pse mbi 33 mijë persona kanë humbur jetën në sulmet e Izraelit në Gaza, kryeministri britanik dhe ministri i jashtëm kanë hedhur poshtë thirrjet për të ndaluar shitjen e armëve për këtë vend.

Duke kujtuar se qeveria britanike ka marrë garanci të ndryshme nga Izraeli në lidhje me përdorimin e armëve që i ka shitur, Oxfam më tej tha se “megjithatë, Izraeli i ka shkelur këto garanci çdo herë dhe qeveria britanike preferoi të mos vendoste asnjë kusht në vend që të kërkonte zbatimin e këtyre garancive”.

Ndërkohë, Aleema Shivji, zyrtare e Oxfamit, e ka përshkruar vazhdimin e shitjes së armëve Izraelit si “të paligjshme dhe jomorale”.

Ajo ka nënvizuar se armët e prodhuara në Britani po përdoren haptazi në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare humanitare.

“Populli i Gazës po përjeton humbje jetësh në një nivel të paprecedentë, shkollat ​​dhe spitalet po synohen qëllimisht, uria po përdoret si armë. Çfarë vuajtjesh të mëtejshme duhet të përjetojnë që Britania të ndërmarrë veprime? Britania duhet të ndalojë menjëherë shitjen e armëve, duke përfshirë pjesët rezervë, ose do të rrezikojë të bëhet bashkëpunëtore në krime të luftës”, ka thënë Shivji.

Kategoritë
BotaLajme