Njëmbëdhjetë fakte interesante për kërpudhat që ndoshta nuk i keni ditur

Kërpudhat janë një nga grupet më të përhapura të organizmave të gjallë në Tokë, dhe megjithëse deri më sot janë përshkruar vetëm rreth 14,000 lloje kërpudhash, shkencëtarët vlerësojnë se numri real mund të jetë midis 4 dhe 6 milionë. Kërpudhat teknikisht nuk janë bimë dhe janë shkencërisht në një kategori të veçantë, e cila përfshin mykun dhe majat. Disa kërpudha janë të ngrënshme, ndërsa të tjerat paraqesin një rrezik të madh për shëndetin nëse hahen ose preken.

Mbledhësit e kërpudhave zakonisht njohin vetëm disa dhjetëra lloje, sepse ata mbledhin vetëm trupa pjellorë të kërpudhave, ndërsa vetë kërpudha fshihet nën tokë, në miceli. Kërpudhat e ngrënshme na sjellin një gamë të gjerë përfitimesh shëndetësore dhe kanë shumë pak kalori, por janë ushqyese dhe ngopëse. Këtu janë disa fakte interesante dhe argëtuese rreth kërpudhave për t’ju ndihmuar të kuptoni më mirë këto organizma unikë.

11. Kërpudhat janë gjenetikisht më afër njerëzve sesa bimëve

Në të kaluarën, shkencëtarët i konsideronin kërpudhat si bimë, por sot e dimë se nuk janë. Zbulimet shkencore tregojnë se kërpudhat janë më afër kafshëve dhe njerëzve sesa bimëve. Bimët prodhojnë ushqimin e tyre përmes procesit të fotosintezës, ndërsa kërpudhat thithin ushqimin nga lënda organike.

Kërpudhat, ashtu si kafshët, kanë një substancë fibroze të quajtur kitin në murin e tyre qelizor, ndërsa bimët jo. Ashtu si ne, kërpudhat kanë nevojë për ushqim, ujë dhe oksigjen për të mbijetuar dhe përdorin fijet e degëzuara të qelizave ose hifeve për të thithur lëndë ushqyese, ujë dhe oksigjen nga mjedisi, si dhe për të dëbuar CO2 dhe produkte të tjera mbeturinash.

10. Kërpudhat janë format më të mëdha të jetës në Tokë

Gjatë kërkimit të ushqimit, miceli i kërpudhave mund të rritet nën tokë dhe të përhapet për kilometra. Organizmi më i madh i gjallë në planet është kërpudha Armillaria ostoyae, e cila mbulon një sipërfaqe prej 890 hektarësh nën tokë, e cila është e barabartë me sipërfaqen e 1220 fushave të futbollit. Kjo kërpudha gjendet në Pyllin Kombëtar Malheur në Oregon, SHBA dhe besohet të jetë së paku 2400 vjeç.

9. Kërpudhat i lejojnë pemët të flasin me njëri-tjetrin

Mycorrhiza është një simbiozë e rrënjëve dhe kërpudhave. Në shumicën e llojeve të pemëve pyjore me klimë të butë, miceli i kërpudhave mbështillet rreth rrënjëve të shkurtra dhe të trasha anësore. Në këtë mënyrë, miceli i kërpudhave zëvendëson funksionalisht rrënjët e flokëve dhe lehtëson marrjen e bimëve të substancave minerale.

Kërpudhat mikorizale kanë një marrëdhënie simbiotike me pemët dhe bimët pritëse. Kërpudhat ndërveprojnë me rrënjët e bimës dhe sigurojnë lëndë ushqyese dhe në këmbim marrin sheqerna të thjeshta.

Por rrjeti micelial i kërpudhave lehtëson edhe shkëmbimin e lëndëve ushqyese dhe informacionit midis bimëve dhe pemëve të llojeve të ndryshme. Në vitin 1997, profesoresha Suzanne Simard kuptoi se pemët komunikojnë me njëra-tjetrën duke përdorur rrjete mikorizale dhe shpiku termin Wood Wide Web. Përkatësisht, rrjetet e mëdha të miceli u mundësojnë pemëve të ndajnë lëndët ushqyese me njëri-tjetrin, si dhe paralajmërimet për thatësira, dëmtuesit dhe sëmundjet.

8. Trupi i kërpudhave është vetëm fryt i një organizmi shumë më të madh

Ajo që ne njohim si kërpudhat është vetëm trupi frutdhënës i një organizmi shumë më të madh që gjendet nën tokë. Ashtu si një mollë është fryti i një peme frutore shumë më të madhe, pjesa e kërpudhave që shohim mbi tokë është vetëm maja e ajsbergut dhe zakonisht përfaqëson vetëm rreth 5% të sipërfaqes totale të kërpudhave.

7. Kërpudhat mund të jenë joaktive për vite

Pjesa më e madhe e kërpudhave është rrjeti i saj nëntokësor i miceli, i cili përbëhet nga miliona hife filamentoze. Roli kryesor i miceli është të riprodhojë dhe të sigurojë mbijetesën e specieve të tij. Për t’u riprodhuar, kërpudhat kanë nevojë për temperatura dhe nivele të veçanta lagështie.

Disa kërpudha mund të qëndrojnë të fjetur nën tokë për shumë vite apo edhe dekada, derisa kushtet e motit të bëhen përsëri të përshtatshme për rritjen dhe përhapjen e sporeve.

6. Disa kërpudha shkëlqejnë në errësirë

Sot, ne dimë rreth tetëdhjetë lloje të ndryshme kërpudhash që shkëlqejnë në errësirë ​​dhe ne vazhdimisht po zbulojmë të reja. E fundit, e zbuluar në Meghalaya, Indi, është një kërpudhat e brishtë që rritet në bambu të kalbur. Këto kërpudha shkëlqejnë aq shumë sa vendasit i quajnë kërpudha elektrike dhe i përdorin si pishtarë natyralë.

Kërpudhat biolumineshente përdorin përbërës të quajtur luciferina, të cilat lëshojnë dritë dhe tërheqin insektet. Insektet transferojnë spore në vende të reja dhe kështu ndihmojnë kërpudhat të përhapen dhe të mbijetojnë.

5. Kërpudhat mund të jenë një pesticid natyral

Në vitin 2011, mykologu Paul Stamets patentoi dy pesticide natyrore të bazuara në kërpudhat parazitare Cordyceps. Një pesticid është për termitet dhe një tjetër për 200,000 lloje të tjera insektesh. Sporet e kërpudhave normalisht i largojnë insektet, por Stamets zbuloi se insektet do të konsumojnë miceli që është rritur me sporulim të vonuar.

Micelium i rritur posaçërisht vendoset në kokërr dhe tërheq insektet që ose e konsumojnë drejtpërdrejt kokrrën ose e transportojnë atë përsëri në foletë e tyre. Pasi kjo kërpudhë hyn në trupin e insektit, ai e vret atë dhe e përdor trupin e tij për t’u rritur. Kërpudhat e reja më pas prodhojnë spore që largojnë edhe më shumë insekte.

4. Kërpudhat prodhojnë vitaminë D

Kërpudhat janë i vetmi ushqim në departamentin e produkteve të freskëta që prodhon vitaminë D. Kur ekspozohen ndaj dritës ultravjollcë nga rrezet e diellit ose një llambë ultravjollcë, pothuajse të gjitha kërpudhat e ngrënshme prodhojnë sasi të konsiderueshme të vitaminës D.

3. Shkencëtarët kanë klasifikuar 2189 kërpudha si të ngrënshme

Kërpudhat e ngrënshme janë ato që janë të sigurta dhe të përshtatshme për t’u ngrënë. Por nuk është gjithmonë e lehtë të konfirmohet ngrënshmëria e një kërpudhe dhe shpesh ka konfuzion se cilat lloje janë të sigurta për konsum. Sipas një sistemi të fundit të klasifikimit të kërpudhave bazuar në provat shkencore, ka 2189 kërpudha të ngrënshme. Nga këto, 2006 janë të sigurta për t’u ngrënë dhe 183 kanë nevojë për trajtim paraprak për të qenë të sigurt për konsum.

2. Yartsa Gunbu është kërpudha ushqimore më e shtrenjtë në botë

Yartsa Gunbu ose kërpudhat e vemjeve është një kërpudhat parazitare që vret bujtësin e vemjes dhe përdor trupin e saj për të prodhuar një kërpudhë që rritet nga koka e vemjes. Ajo gjendet në Tibet dhe Nepal, konsiderohet si simbol i statusit dhe me një çmim prej 2000 dollarë për 30 gramë, kjo është kërpudha më e shtrenjtë në botë.

1. Kërpudhat mund ta kthejnë plastikën në ushqim

Në vitin 2011, shkencëtarët zbuluan kërpudhat e parë, dhe në vitin 2017, të dytin që arriti të trette plastike poliuretani. Ata rritën miceli kërpudhash rreth bishtajave të agarit të ngrënshëm që përmbanin copa plastike dhe me kalimin e kohës kërpudhat e degraduan plotësisht plastikën. Që atëherë, janë zbuluar më shumë se 50 lloje kërpudhash që mund të tresin dhe degradojnë lloje të ndryshme të plastikës.

Kategoritë
Të ndryshme