Në Itali, fëmijët myslimanë nuk duan të lexojnë veprat e Dantes për shkak të shkrimeve të tij për Profetin Muhamed

Vendimi i një shkolle italiane për të përjashtuar fëmijët myslimanë nga studimi i veprave të Dante Alighieri për shkak se poeti mesjetar e vendosi Profetin Muhamed në Ferr në Komedinë Hyjnore ka ngjallur reagime dhe debate të ashpra për të ashtuquajturat “anuloni” kulturën në këtë vend.

Politikanët e majtë dhe të djathtë, në një mënyrë që rrallë shihet, e shënuan Danten si një shtyllë të letërsisë italiane dhe e bënë të qartë se e konsiderojnë të papranueshme që nxënësit e shkollës të mos kenë nevojë të mësojnë për të për shkak të besimit të tyre.

Sipas The Telegraph, grindja shpërtheu pasi një shkollë e mesme në Treviso, në veri të vendit, dyshohet se lejoi dy fëmijë myslimanë, rreth 14 vjeç, të dilnin nga një klasë ku studiohej Komedia Hyjnore.

Kjo poemë epike e fillimit të shekullit XIV flet për udhëtimin e njeriut në ferr, purgator dhe parajsë me ndihmën e dy udhërrëfyesve, Virgjilit dhe Beatriçes. Në këtë vepër epike, Dante i vendos profetin Muhamed dhe kalifin Ali në Ferr, ku ata mundohen nga demonët me shpata.

Përjashtimi i dhënë nga shkolla në Treviso u kritikua nga përfaqësues nga i gjithë spektri politik.

Simona Malpezzi, një deputete e Partisë Demokratike të opozitës së qendrës së majtë, tha se mendonte se ishte “absolutisht e gabuar” t’u mohohej të gjithë nxënësve shansi për të fituar “njohjen e thellë të kulturës italiane që vjen nga studimi i Dantes”.

“Njohja e Dantes nuk i heq asgjë besimit fetar të fëmijëve dhe kontribuon shumë në njohjen e tyre për kulturën italiane”, theksoi Malpezzi.

Federico Mollicone, një përfaqësues i partisë Vëllezërit e Italisë të udhëhequr nga kryeministrja Giorgia Meloni, ishte gjithashtu i zemëruar nga vendimi.

“Dante është shumë i rëndësishëm për ne: ai është vetëm rasti i fundit i turpshëm i kulturës ‘zgjuar’. Ky vendim minon identitetin tonë kombëtar,” tha Mollicone.

Carlo Pasquetto, një anëtar i partisë së qendrës së majtë Akce-Italia Viva, tha se ishte çmenduri të konsiderohej Dante fyese për myslimanët.

“Dante është babai i humanizmit, Italisë, Evropës. Vendimi për të mos e mësuar atë në emër të një koncepti të rremë tolerance do të shkaktojë probleme të mëdha me integrimin e tij në shoqëri. Kjo nuk është as tolerancë, as integrim, kjo është vetëvrasja e Perëndimi, i cili në vend që të festojë pluralitetin shkatërron identitetin e vet”, tha ai. është Pasquetto.

Sipas tij, të gjithë fëmijët në Itali duhet të mësojnë Danten, “pavarësisht ngjyrës së lëkurës apo fesë së prindërve”.

“Integrimi i vërtetë nuk duhet të jetë përjashtimi i fëmijëve myslimanë kur flasin për Muhamedin, por përfshirja e tyre në mënyrë që ata të mund të shpjegojnë kulturën e tyre dhe këndvështrimin e tyre mbi këtë tregim”, përfundoi Pasquetto.

Matteo Salvini, zëvendëskryeministri dhe kreu i partisë së krahut të djathtë Liga, e quajti përjashtimin “të turpshëm dhe të papranueshëm”.

“Ata që nuk duan të përshtaten me kulturën, traditat dhe vlerat tona, mund të kthehen të sigurt nga kanë ardhur. Dante është babai i gjuhës italiane dhe një gjeni që mbron vendin tonë në skenën botërore”, shkroi Salvini.

Mario Conte, kryebashkiaku i Trevisos, kritikoi gjithashtu vendimin e shkollës.

“Më mirë që fëmijët të mos shikojnë TikTok dhe rrjetet sociale, por Danten. Më pak celularë, më shumë komedi hyjnore,” tha Conte.

Kategoritë
BotaLajme