Kapsula hapësinore që mban astronautët turk, italian, spanjoll dhe suedez largohet nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor

Gjatë qëndrimit të tyre mbi dy javor në stacion, piloti i Forcave Ajrore Turke, Alper Gezeravcı dhe tre shokët e tij të ekuipazhit nga Spanja, Italia dhe Suedia kryen mbi 30 eksperimente shkencore, rreth gjysmën e tyre nga vetë Gezeravcı

Kapsula hapësinore që mban astronautët turk, spanjoll, italian dhe suedez është larguar nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor për t’u kthyer në Tokë

Para se të largohej në orën 09:20 të mëngjesit me kohën lindore (1420 GMT), kapsula Dragon e kompanisë SpaceX u mbyll në ora 07:25 ET (1225 GMT), duke u ngjitur në mënyrë të sigurt në ekuipazhin prej katër personash të misionit Axiom-3, të cilët kanë kaluar mbi dy javë në orbitën e Tokës.

Pas shkëputjes, kapsula del nga orbita dhe hyn në atmosferë.

Derisa i afrohet sipërfaqes ujore të Tokës për ulje, kapsula do të vendosë parashutat e saj.

Procesi i kthimit pritet të zgjasë rreth 47 orë, duke përfunduar të premten në mëngjes, në kohën lindore në SHBA.

Misioni u nis nga Qendra Hapësinore e NASA-s Kennedy në Florida më 19 janar, me një raketë Falcon 9 të kompanisë SpaceX.

Gjatë qëndrimit të tyre mbi dy javor në stacion, piloti i Forcave Ajrore Turke, Alper Gezeravcı dhe tre shokët e tij të ekuipazhit nga Spanja, Italia dhe Suedia kryen mbi 30 eksperimente shkencore, rreth gjysmën e tyre nga vetë Gezeravcı.

Kthimi i planifikuar i ekuipazhit është shtyrë disa herë për shkak të motit të keq.

Kategoritë
BotaLajme