Flamuri u valëvit në qendër të Dublinit: Irlanda e njohu zyrtarisht Palestinën

Pasi kryeministri spanjoll Pedro Sanchez njoftoi vendimin për njohjen e Palestinës këtë mëngjes, pasoi një lëvizje e ngjashme nga Dublini – Irlanda e njohu zyrtarisht Palestinën.

Siç është paralajmëruar, Qeveria e Irlandës do të nisë zyrtarisht sot zyrtarizimin e njohjes, që do të thotë kthimin e përfaqësimit irlandez në Palestinë në ambasadë dhe përmirësimin e marrëdhënieve mes Irlandës dhe Palestinës.

Një ambasador i Shtetit të Palestinës në Irlandë do të emërohet gjithashtu pas një kërkese zyrtare dhe miratimit nga qeveria.

“Është absurde të flasim për atë se si njohja e Palestinës është një veprim anti-izraelit. Nuk ka kuptim të bëjmë atë akuzë apo atë pretendim. Mendoj se vendimi ynë do të jetë një katalizator që të tjerët të marrin parasysh qëndrimin e tyre. Mendoj se ky është një shumë Moment i rëndësishëm dhe historik për vendin tonë, si dhe Spanjën dhe Norvegjinë”, tha kreu i diplomacisë irlandeze, Michael Martin.

Kryeministri irlandez Simon Harris tha gjithashtu se ky vendim historik vjen në një kohë të sulmeve brutale izraelite në Rafah.

“Fatkeqësisht, tani kemi një trend të ri të neveritshëm që po shfaqet ku ndodhin gjëra të tmerrit absolut, dhe kryeministri i Izraelit del dhe e përshkruan atë si një gabim tragjik. Gabimi tragjik ishte bombardimi i punonjësve të ndihmës në prill, të cilët po përpiqeshin të siguroni ushqim për banorët e uritur të Gazës”, urdhëroi ai.

Pas Norvegjisë, Irlandës dhe Spanjës, vende të tjera mund të bëjnë një lëvizje të ngjashme në javët e ardhshme, kryesisht Malta dhe Sllovenia, të cilat më parë nënshkruan një deklaratë të përbashkët se do të njihnin shtetin e Palestinës.

Kategoritë
BotaLajme