Ekstremistët hebrenj shkatërruan varrezat e vjetra protestante në Jerusalem

Më shumë se 30 varre në varrezat protestante të Malit të Sionit u përdhosën të dielën. Kryqet u thyen dhe gurët e varreve u shkatërruan dhe u thyen. Ekstremistët hebrenj u fajësuan për Valdalizëm.

“Ne kemi vënë re se gjuha e urrejtjes dhe krimet e urrejtjes janë në rritje,” tha kryepeshkopi anglikan Hosam Naoum.

Duke qëndruar pranë varrit të vandalizuar të një peshkopi tjetër anglikan të Jeruzalemit, Samuel Gobat, ai tha se kohët e fundit ka pasur një rritje të urrejtjes ndaj të krishterëve dhe sulmeve ndaj vendeve të tyre të shenjta.

“Ky është vetëm një tregues se ne nuk jemi në një vend ku njerëzit mund të tolerojnë ose pranojnë njëri-tjetrin. Ne shohim më shumë përjashtime, më shumë ndarje dhe kjo është ajo që na trishton vërtet në këtë qytet të Jeruzalemit,” shtoi Kryepeshkopi Naum.
“Ky është i fundit në një seri sulmesh ndaj të krishterëve dhe pronës së tyre në dhe rreth qytetit të vjetër. Autorët e sulmeve me motive fetare duhet të mbajnë përgjegjësi”, tha konsullata britanike në Jerusalem.

Ministria e Jashtme izraelite gjithashtu dënoi vandalizmin në varreza. Ata thanë se një veprim i tillë imoral është fyerje për fenë dhe autorët duhet të ndiqen penalisht.

Pamjet e kamerave të sigurisë tregojnë dy të rinj që kryejnë sulmin. Ata veshin kipa dhe thekë të përpunuar të njohura si tzitzit në rrobat e tyre, gjë që tregon se ata janë hebrenj fetarë. Policia izraelite tha se ata vizituan varrezat për të parë dëmet dhe po hetonin se çfarë ndodhi.

Varrezat u ndërtuan në vitin 1848 në tokë të blerë nga peshkopi Gobat, dhe për të cilën kujdesen komunitetet luterane dhe anglikane. Mes të varrosurve ka shkencëtarë, politikanë, anëtarë të forcave të armatosura dhe klerikë, shumë prej të cilëve ishin figura të shquara të qytetit të shenjtë.

Kategoritë
BotaLajme