A keni menduar ndonjëherë se çfarë do të thotë shkurtesa “WC”, përgjigja me siguri do t’ju habisë

Duhet ta keni vënë re një milion herë shenjën “tualet” në derë kur shkoni në një tualet publik, por mund të mos keni menduar shumë se çfarë përfaqësojnë ato në të vërtetë.

Një numër i përdoruesve të mediave sociale tani janë befasuar pozitivisht pasi mësuan kuptimin e vërtetë të “tualetit”, i cili ofron një pasqyrë të vogël në historinë e tualetit.

Termi “WC” në fakt e ka origjinën nga dy fjalët “Water Closet” që në të kaluarën ishin sinonim i tualetit. Në shekullin e 19-të, fjala tualet nuk ishte e sjellshme për t’u thënë në shoqëri dhe as funksionet trupore nuk ishin të lidhura me përdorimin e tualetit.

Për të shmangur këtë, termi u krijua për të përshkruar tualetin e ri të atëhershëm të shpëlarjes, veçanërisht në vende publike. Akronimi WC u konsiderua mjaft larg nga funksioni i tij për t’u shqiptuar, megjithëse me disa siklet dhe rezervë.

Sipas faqes së internetit të hidraulikës Plumbworld, termi u përdor për herë të parë në Angli në vitet 1870. I njohur fillimisht si “dollap larës”, ai shpejt u bë një “dollap uji” përmes përdorimit popullor, përpara se të evoluonte në një “tualet”.

Shekulli i 19-të ishte një periudhë e risive të mëdha për tualetin modern dhe përparimi ndihmoi në përmirësimin e ndjeshëm të shëndetit dhe higjienës publike. Një nga inxhinierët sanitarë më të famshëm të kohës ishte Thomas Crapper, i cili u punësua nga Shtëpia Mbretërore për të zëvendësuar tualetet në Sandringham House me modele më të reja në 1886.

Kategoritë
Të ndryshme