A e dini se për çfarë janë sinjalet rrugore të valëzuara?

Një tjetër risi në rrugët evropiane është sinjalizimi horizontal valëzuara, qëllimi i të cilit nuk është plotësisht i qartë.

Dhe ndërsa “dhëmbët e dragoit” si vijat e bardha tërthore dhe shenjat 3D të kalimit të këmbësorëve kanë për qëllim të përmirësojnë sigurinë në trafik, pak do të konkludojnë të njëjtën gjë për këtë linjë të valëzuar. Ndryshe nga zgjidhjet e mëparshme që ishin efektive në aspektin e sigurisë, qoftë nga shikueshmëria më e madhe ose nga tendenca për të reduktuar shpejtësinë, efekti në vijën e valëzuar nuk është plotësisht i qartë, madje edhe më pak i suksesshëm.

Për këtë janë të vetëdijshëm edhe banorët e Clevedon, jo shumë larg Bristolit. Pas restaurimit, rruga bregdetare atje mori asfalt të ri, si dhe sinjalistikë të re horizontale. Rruga është bërë njëkahëshe dhe ka marrë edhe një shteg të veçantë për biçikleta me gjatësi 400 metra. Është pjesë e një plani për të krijuar një lidhje 21 km të gjatë me qytetin Weston Super Mare, e përbërë nga një shëtitore, çiklizëm dhe shteg kalërimi, shkruan BBC.

Punimet nuk kanë përfunduar ende, dhe banorët janë krejtësisht të zhgënjyer me pamjen e re të rrugës. Ndonëse çiklistët u hoqën nga shëtitorja, tashmë shumë prej tyre janë hutuar nga mënyra e rregullimit të qarkullimit, si dhe shenjat e reja në asfalt.
Më shumë se 6,000 vendas kanë nënshkruar tashmë një peticion kundër ndryshimeve. Nismëtarët e peticionit thonë se konfigurimi i ri i rrugës do të dëmtojë biznesin në bregdet për shkak të anulimit të parkimit, por edhe se janë shumë pak çiklistët që të justifikohet një “rrugë” e veçantë për biçikleta.

Kur bëhet fjalë për vijën e valëzuar, Këshilli i Somerset-it të Veriut shpjegon se linja e valëzuar synon të inkurajojë iluzionin optik të ngushtimit të rrugës për shoferët që vijnë përballë, si në rastin e “dhëmbëve të dragoit”. Një efekt shtesë duhet të jetë parandalimi i parkimit në ato vende. Njëkohësisht këshilli thekson se ende nuk kanë përfunduar shenjat në rrugë.

Këshilli lëshoi ​​një deklaratë: “Linjat e valëzuara janë një tipar dizajni që krijon një mjedis të pazakonshëm të autostradës me efektin e kombinuar të ngadalësimit të trafikut dhe dekurajimit të parkimit në anë të rrugës.”
Është pak e papritur që një linjë e tillë të vendoset në një zonë ku shpejtësia maksimale është e lejuar në 32 km/h, apo jo?

Kategoritë
Të ndryshme