Vrasësi serial francez i shpëtoi policisë për vite me radhë, ndërkohë që shfaqej në televizion

Vrasësi serial francez Francois Verove ishte në kërkim nga policia prej vitesh. Pavarësisht kësaj, ai u shfaq në një konkurs televiziv para disa vitesh.

Ish-polici që përdhunoi dhe vrau disa njerëz në vitet 1980 dhe 1990, përfshirë të mitur, ishte i njohur për policinë vetëm si “Njeriu i Kërkuar” (Le Grêlé).

Viktima e tij e parë ishte njëmbëdhjetë vjeçarja Cécile Bloch, e cila u gjet e vdekur në Paris në vitin 1986. Një vit më vonë, Vérove vrau teknikun e avionëve tridhjetë e tetë vjeçar Gilles Politio dhe asistentin gjerman njëzet vjeçar Irmgard Müller.

Atij i atribuohen gjithsej katër vrasje dhe gjashtë përdhunime, por sipas hetuesve, numri i krimeve të tij ishte shumë më i lartë, sipas rreth tridhjetë e një.

Disa dëshmitarë e panë atë të kryente veprime të neveritshme dhe përshkruan karakteristikat e tij fizike. Megjithatë, hetuesit nuk arritën ta kapnin, megjithëse ai vetë nuk u përpoq të fshihej, tha gruaja e tij.

Dëshmi e vetëbesimit të tij ishte performanca e panjohur më parë në konkursin televiziv “Të gjithë duan të jenë në vendin e tij”. Regjistrimi i vitit 2019 u publikua nga revista Marianne.

Vérove u prezantua në program si ish-xhandar. Ai iu përgjigj me qetësi pyetjeve të ndryshme të moderatorit në lidhje me prejardhjen e tij policore. Ai bëri shaka, për shembull, se ai patrullonte parkun në shalë të një kali. Ai nuk përmendi faktin se ishte pezulluar përkohësisht për shkak të një lidhjeje me një prostitutë.

Sipas gazetares Patricia Tourancheau, autore e librit për Vérov, performanca e tij ishte një provokim.

“Është e mahnitshme ta shohësh atë të marrë pjesë në lojë dhe të sfidojë të gjithë në mënyrën e tij. Por gjithashtu konfirmon se kriminelët e mëdhenj duken si njerëz të zakonshëm. Ata nuk kanë kokën e një përbindëshi,” e citoi The Times të thoshte ajo.

Jeta e fshehur

Gjatë gjithë jetës së tij, Verove u paraqit si një baba dhe bashkëshort i dashur. Gruaja e tij nuk ishte në dijeni të jetës së tij të dyfishtë dhe as banorët e qytetit Prades-Le-Lez, afër Montpellier, ku ai jetonte. Ai ishte një qytetar i respektuar atje, ishte përfshirë në skenën politike lokale, madje u zgjodh edhe këshilltar.

Luc Richard, vëllai i Cecile-s së vrarë, i cili e pa atë të largohej pas vrasjes së motrës së tij, e përshkroi atë si dikë që ishte “shumë i sigurt për veten”.

“Ai tha diçka të tillë si “Të uroj një ditë shumë, shumë të mirë”, kujton Richard.

Gjurmët e policisë

Në vitin 2021, hetuesit rihapën çështjen dhe thirrën 750 oficerë policie për teste të ADN-së për të përcaktuar nëse ndonjë prej tyre ishte autorë. Njohuritë e tij për terminologjinë e policisë, teknikat e dyshimta të imobilizimit, përdorimin e prangave të policisë dhe identifikimin me kartë policie tregonin se vrasësi mund të ishte nga radhët e tyre.

Në pyetje u thirr edhe Verove. Por ai nuk u shfaq kurrë. Në vend të kësaj ai kreu vetëvrasje. Më pas, testi i ADN-së konfirmoi se ai ishte autori.

Ai gjithashtu la një letër lamtumire në të cilën pranoi gabimet e tij. Në të, ai pretendonte se i kishte kryer nga “inati i çmendur”. Megjithatë, sipas fjalëve të tij, ai e zgjidhi më vonë dhe nuk ka kryer më krime që nga viti 1997.

Kategoritë
BotaLajme