Pse temperaturat e larta shkaktojnë dhimbje koke dhe çfarë mund të bëni për t’i parandaluar ato

Një dhimbje koke e shkaktuar nga nxehtësia ndodh kur ekspozimi ndaj temperaturave të larta mbizotëron aftësinë e trupit për të rregulluar në mënyrë efektive temperaturën e tij.

Kjo mund të jetë rezultat i ekspozimit të zgjatur ndaj nxehtësisë, aktivitetit të rëndë fizik në temperatura të larta ose kalimit të kohës në mjedise të tilla si sauna.

Sipas ekspertëve të shëndetit, nxehtësia e tepërt mund të shkaktojë vërtet dhimbje koke. Megjithatë, reagimi i trupit ndaj nxehtësisë mund të kontribuojë gjithashtu në zhvillimin e dhimbjeve të kokës.

Faktorë të tillë si dehidratimi, shkëlqimi i dritës nga dielli, presioni dhe lagështia në ajër mund të përkeqësojnë dhimbjet e kokës të shkaktuara nga nxehtësia. Dehidratimi luan një rol veçanërisht të rëndësishëm, pasi trupi ka nevojë për më shumë lëngje për të kompensuar humbjet e djersës në mot të nxehtë.

Simptomat mund të shfaqen ndryshe, dhe ato përfshijnë të përziera, marramendje, ngërçe, të fikët, lëkurë të ftohtë, si dhe etje të vazhdueshme.

Çfarë mund të bëni për të parandaluar që kjo të ndodhë? Para së gjithash, kufizoni ekspozimin në natyrë. Pini shumë ujë për të parandaluar dehidratimin. Zgjidhni veshje të përshtatshme – copa të lehta dhe të ajrosura.

Konsumoni pije të pasura me elektrolite për t’u rihidratuar. Kushtojini vëmendje dietës suaj dhe hani ushqime të pasura me ujë. Përveç përdorimit të një kremi me faktor mbrojtës, mund të përdorni edhe kompresa të ftohta për të ulur temperaturën dhe për të lehtësuar simptomat e dhimbjes së kokës.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi