Pritet të nis renovimi i Muzeut Kombëtar të Kosovës

Drejtoresha e Muzeut Kombëtar të Kosovës, Vjollca Aliu ka thënë se gjatë vitit 2024, pritet të fillojë restaurimi i Muzeut Kombëtar.

Aliu ka treguar për numrin e madh të vizitorëve që ka pasur Muzeu, ku numri i personave ishte mbi 11 mijë, shkruan lajmi.net.

Ajo ka theksuar që ka pasur frekuentime të shumta edhe nga grupmoshat e reja, sidomos nga fëmijët e kopshteve, të cilët shkojnë vazhdimisht në mënyrë të organizuar.

“Numri i vizitorëve në Muzeun Kombëtar të Kosovës, është 11 mijë e 451 vizitorë. Nuk është përfundimtar, sepse pas këtij raporti kemi pas edhe më tutje vizitorë. Kemi një numër prej 3 mijë e 617 në kompleksin etnologjik ‘Emin Gjiku’ dhe kemi një numër të vizitorëve diku ndoshta te katër mijë në ‘Shtëpinë e Pavarësisë së Kosovës Dr. Ibrahim Rugova’ … Muzeun Kombëtar të Kosovës këtë vit e kanë frekuentuar të gjitha grup-moshat, flas edhe për fëmijët e kopshteve. Mendoj që kjo përbën risi, në cilësinë e vizitorëve, që të gjithë kanë ardhur në mënyrë të organizuar, vizita të paralajmëruara dhe konfirmuara nga stafi i muzeut…Krahas shumë detyrave dhe prioriteteve që na parashtrohen për vitin e ardhëm na obligon që të ndërtojmë dhe një program, sado që është i vogël, i thjeshtë në kuptimin e fjalës që të kemi një program edhe për këto grup-mosha. Muzeu është shquar vite për programin e njohur ‘ABC-ja e Muzeut”, por që nuk e ka përfshirë këtë grup-moshë”, tha Aliu.

Ajo ka cekur se projekti është miratuar dhe konfirmuar edhe nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, me ç’rast do të trajtohet me prioritet.

“Është përtej nevojave dhe obligimeve parashtrohet një prej kërkesave imediate jo vetëm si ndërtesë, si funksion gjithsesi, prioriteti është te fondi muzeor për çka edhe ekziston Muzeu Kombëtar i Kosovës, sepse ka një fond të jashtëzakonshëm… Sa i përket angazhimeve konsideroj që tani jemi në fund të vitit dhe një pjesë e madhe e obligimeve kanë përfunduar…Projekti ka qenë në proces të rishqyrtimit dhe përfundimisht është miratuar nga Instituti i Kosovës për mbrojtje të monumenteve, e kemi të konfirmuar nga ministria që ka pasur angazhime në mënyrë që proceduar të iniciohet këtë vit. Shpresoj që në fillim të vitit të ardhshëm do të jetë një nga projektet që ministria do t’i trajtojë me prioritet përsëri, në mënyrë që të fillojë renovimi, restaurimi dhe trajtimi i fondit të muzeut”, thekson Aliu.

Gjithashtu ministri Hajrulla Çeku, tregoi se shumë shpejt do të nisë projekti për restaurimin e Muzeut, ku do të ketë edhe hapësira për ekspozime permanente.

“Ne tashmë e kemi projektin përfundimtar të restaurimit të përgjithshëm të ndërtesës së Muzeut Kombëtar të Kosovës. Projekti ka kaluar edhe fazat e vlerësimit nga komisioni i Institutit të Kosovës për mbrojtjen e monumenteve dhe shumë shpejt do të nisë procedura për angazhimin e operatorit që do ta bëjë restaurimin e ndërtesës. Pjesë qendrore e restaurimit janë depot, hapësirat ku ruhen eksponatet, artefaktet, pra koleksioni muzeor i Muzeut Kombëtar të Kosovës, por edhe hapësirat e tjera ekspozuese të cilat përfshijnë edhe ri konceptimin e ekspozitave permanente, por edhe ri dizajnimin e hapësirave për ekspozita të përkohshme. Besoj që me këtë ndërhyje që do të bëhet në Muzeun Kombëtar të Kosovës do të krijohen kushte edhe për ruajtjen më të mirë dhe më të dinjitetshme të pasurisë, të koleksionit muzeor, por edhe për aktivitete më të mira në të ardhmen për ekspozita të përkohshme në hapësirat e këtij institucioni”, tha ministri Çeku.

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreVendi