Një valë e re protestash në Izrael: 450,000 njerëz dolën në rrugë, protestuesit bllokuan autostradën

Një numër i madh izraelitësh dolën sonte në rrugë në shenjë proteste kundër reformës së qeverisë në drejtësi, ndërsa gjatë protestës pati edhe trazira në Tel Aviv.

Organizatorët pretendojnë se 450,000 njerëz erdhën në protesta në të gjithë vendin, ndërsa vetëm në Tel Aviv ky numër ishte 230,000.

Policia përdori topa uji për të shuar demonstratat, pasi pati incidente sporadike me rojet e sigurisë.

Dhjetra protestues bllokuan autostradën Ayjalon, duke çuar në turma të mëdha në këtë pjesë të vendit.

“Ne do të dalim në rrugë derisa shteti të na premtojë se shteti i Izraelit do të mbetet demokratik”, thanë qartë organizatorët.
Reforma në drejtësi, e propozuar nga qeveria e krahut të djathtë, e udhëhequr nga kryeministri Benjamin Netanyahu, do të ishte një nga ndryshimet më radikale ndonjëherë në sistemin e qeverisjes në Izrael.

Ai parashikon një kufizim të kompetencave të Gjykatës së Lartë, e cila do t’i lejonte qeverisë të zgjedhë vetë gjyqtarët dhe t’i japë fund emërimit të këshilltarëve ligjorë në ministri nga prokurori i shtetit.

Kategoritë
BotaLajme