Nëse jeni duke blerë këto makina, ka mundësi të mirë që të hasni në kthime të kilometrazhit

Viti 2022 ishte një vit sfidues në tregun e makinave, të reja dhe të përdorura. Industria e automobilave nuk është rikuperuar ende nga pandemia dhe shumë gjëra emocionuese kanë ndodhur në 12 muajt e fundit. carVertical, platforma e kontrollit të historisë së makinave, sjell informacione dhe statistikat më interesante për vitin 2022.

Me ndihmën e kësaj platforme, në vitin 2022 u zbuluan më shumë se 1.4 milion raste dëmtimi. Fatura më e lartë e vlerësuar e riparimit ishte për një Ferrari 812 Superfast, me një shumë marramendëse prej gati 300,000 €. Dëmi total i zbuluar vitin e kaluar arrin në gati 5.1 miliardë euro.

Në krye të listës së markave të makinave me më shumë dëmtime është amerikani Buick. Gjatë vitit të kaluar, 78.1 përqind e makinave Buick të kontrolluara në platformë kishin të dhëna dëmtimi. BMW është në vendin e katërt me 48.2 për qind të modeleve të dëmtuara.

Më shumë se 1100 automjete të vjedhura u zbuluan në carVertical. Megjithëse vëllimi aktual i vjedhjeve të automjeteve është shumë më i lartë, makina të tilla kanë tendencë të qarkullojnë në tregun e zi. Është jashtëzakonisht e rrallë që makinat e vjedhura të hyjnë sërish në tregun e makinave, por më shumë se një mijë raste dëshmojnë se është ende e mundur të hasësh një automjet që mund të vidhet.

Më shumë se 50 për qind e makinave të vjedhura të raportuara janë prodhuar midis 2014 dhe 2019. Sidoqoftë, automjetet më të njohura në mesin e hajdutëve u prodhuan në vitin 2017 (9.7 përqind e të gjitha automjeteve të vjedhura të gjetura në platformën e kontrollit të historisë). Markat më të njohura në mesin e makinave të vjedhura janë Mercedes-Benz (14.7 përqind e të gjitha automjeteve të vjedhura), BMW (14.4 përqind), Audi (10.4 përqind), Ford (7.8 përqind) dhe Volkswagen (6.8 përqind).

Gjatë vitit të kaluar u zbuluan më shumë se 7.4 miliardë kilometra të kthyera. Mesatarisht, 15.2 për qind e makinave kishin lexime të rreme të kilometrazhit. Kjo është arsyeja pse fshehja e kilometrazhit aktual është një nga problemet më serioze në tregun e makinave të përdorura, gjë që çon në probleme të konsiderueshme financiare kur posedoni automjete të tilla.

Sipas platformës, blerësit e automjeteve të prodhuara ndërmjet viteve 2010 dhe 2013 kanë rrezikun më të lartë për të blerë një makinë me kilometrazh të kthyer. Pothuajse një në dhjetë automjete të prodhuara në vitin 2011 ka një kilometrazh të rremë (9.2 përqind e të gjitha automjeteve), dhe makinat e prodhuara në 2012 dhe 2013 janë gjithashtu të rrezikshme, me 8.6 përqind dhe 7.9 përqind të automjeteve me kilometrazh të kthyer.

Të dhënat tregojnë se pesë markat më të njohura të makinave të kontrolluara në këtë platformë vitin e kaluar ishin BMW (15.8 përqind), Volkswagen (14.5 përqind), Audi (12.3 përqind), Mercedes-Benz (8.6 përqind) dhe Ford (5.0 përqind).

Kjo nuk është hera e parë që BMW del në krye për shkak të popullaritetit të saj, veçanërisht në mesin e turmës së re. Për më tepër, kur bëhet fjalë për modelet specifike më të njohura, makinat më të njohura në platformë janë BMW Seria 3, Volkswagen Golf, BMW Seria 5, Volkswagen Passat dhe Audi A4.

Kur bëhet fjalë për ngjyrat më të njohura të makinave në carVertical, mbizotërimi i tre ngjyrave është i qartë. Makinat më të njohura të kontrolluara ishin të zeza (24.6 përqind e të gjitha makinave), gri (20.3 përqind) dhe e bardha (14.2 përqind), të ndjekura nga automjetet blu (10.3 përqind).

Hulumtimi analizoi informacione nga 27 vende të ndryshme: Mbretëria e Bashkuar, SHBA, Gjermania, Franca, Spanja, Italia, Holanda, Belgjika, Hungaria, Rumania, Lituania, Letonia, Estonia, Sllovakia, Sllovenia, Kroacia, Ukraina, Republika Çeke, Polonia, Bullgaria. , Serbia, Suedia, Zvicra, Danimarka, Finlanda, Australia dhe Meksika.

Kategoritë
Të ndryshme