“Në disa kompani kosovare, 50% e punëtorëve kanë njoftuar largimin e tyre nga janari”

Milica Andriq Rakiq, menaxhere e programit të organizatës joqeveritare New Social Initiative nga Kosova, tha për “Kosovo Online” se beson se liberalizimi i vizave për qytetarët e Kosovës nga janari 2024 do t’i japë një goditje të madhe tregut të punës.

“Shumë shoqata profesionale nga Kosova paralajmërojnë se mund të pritet një dalje e fuqisë punëtore, të kualifikuar dhe të pakualifikuar. Megjithatë, më duhet të them se kjo procedurë në Gjermani është lehtësuar shumë që nga 1 nëntori, kur është ndryshuar ligji sipas të cilit ju mund të aplikoni për vizë pune edhe para se të gjeni punë. Pra, ajo dalje pak më e fortë ndoshta tashmë ka filluar atëherë, sepse në thelb ndryshimet në ligj kanë pothuajse të njëjtin efekt si liberalizimi i vizave”, thotë Andriq Rakiq.

Ajo shton se disa kompani tashmë po paralajmërojnë se deri në 50 për qind të punëtorëve të tyre kanë paralajmëruar se do të largohen nga janari.

“Sigurisht që pritet një dalje e caktuar. Mund të mos jetë e qartë për momentin se në çfarë mase, por sigurisht që do të jetë një goditje e madhe për tregun e punës në gjysmën e parë të vitit. Nëse dhe si do të stabilizohet është pyetja. Kosova tashmë ka filluar praktikën e futjes së punëtorëve nga India, Bangladeshi, Turqia…, kështu që supozoj se fuqia punëtore do të kërkohet në ato vende të tjera”, thotë ajo.

Ajo beson se efektet e liberalizimit të vizave do ta prekin edhe komunitetin serb në Kosovë.

“Ndoshta nuk do të kemi të njëjtën përqindje të daljes së fuqisë punëtore si komuniteti shqiptar, por sigurisht që do t’i ndjejmë efektet e liberalizimit të vizave…. Mbetet për t’u parë. Mendoj se në komunitetin serb nuk ka ndonjë hulumtim përkatës se sa njerëz po e presin liberalizimin e vizave për të lëvizur. Dhe përsëri, në komunitetin tonë, njerëzit kryesisht vendosin të shkojnë në Serbi”, thotë Andriq Rakiq.

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreVendi