Ndryshimet klimatike shkurtojnë kohëzgjatjen e reshjeve të borës dhe pakësojnë efektet e saj

Türkeş tha se përrenjtë, ujërat nëntokësore dhe toka në pranverë dhe në fillim të verës ushqehen nga shkrirja e borës

Sipas ekspertëve, numri i ditëve me borë, sasia e borës që bie dhe koha që ajo qëndron në tokë janë të gjitha në rënie në shumë vende të hemisferës veriore dhe kjo tendencë lidhet me ndryshimet klimatike, transmeton Anadolu Agency (AA).

Duke folur për AA, profesori Murat Türkeş nga qendra për ndryshimet klimatike dhe studime politike në Universitetin Boğaziçi tha se përrenjtë, ujërat nëntokësore dhe toka në pranverë dhe në fillim të verës ushqehen nga shkrirja e borës.

“Nga digat dhe pellgjet e mbushura me shkrirjen e borës, ne plotësojmë kërkesat tona për ujë të pijshëm, ujë komunal, ujë bujqësor dhe energji. Me fjalë të tjera, ajo shërben si burim uji dhe energjie”, tha Türkeş.

“Ne e dimë se reshjet që fillojnë si borë në atmosferën e lartë gjatë gjithë dimrit, madje edhe në sistemet e ftohta, nuk mund të bien në tokë si borë për shkak të ndryshimeve klimatike, veçanërisht për shkak të ngrohjes globale, tendencës në rritje në temperaturat më të ulëta atmosferike dhe të ajrit sipërfaqësor”, shtoi ai.

Yusuf Serengil, një ekspert në Fakultetin e Pyjeve të Universitetit Cerrahpaşa të Istanbulit, tha se reshjet e borës u mundësojnë lumenjve të rrjedhin gjatë vitit.

“Kontakti i shpejtë i pikave të shiut me tokën ka potencialin të transferojë papastërtitë. Kjo njihet si erozioni i shtresës ose erozioni sipërfaqësor. Reshjet e borës zakonisht janë shumë më të mira për efikasitetin e ujit dhe parandalimin e erozionit në krahasim me shiun”, tha ai.

Kategoritë
BotaLajme