NATO-ja po ndërton bazën më të madhe ushtarake në Evropë, në Rumani

Rumania ka nisur ndërtimin e bazës më të madhe ushtarake evropiane të NATO-s. Blloku transatlantik kërkon të forcojë aftësitë e tij në rajonin e Detit të Zi.

Projekti prej 2.7 miliardë dollarësh do të zgjerojë bazën ajrore të 57-të Mihail Kogălniceanu të Forcave Ajrore Rumune, e vendosur pranë qytetit portual të Konstancës në Detin e Zi.

Objekti i ri do të ketë një perimetër prej gati 32 kilometrash, do të mbulojë rreth 17 kilometra katrorë dhe do të jetë shtëpia e rreth 10,000 anëtarëve të NATO-s dhe familjeve të tyre.

Nicolae Crețu, komandanti i bazës ajrore, tha se do të ketë “hangare të mirëmbajtjes, ruajtje të karburantit, municione, pajisje, materiale teknike të aviacionit, simulatorë, objekte ushqimi, akomodim – gjithçka e nevojshme për të mbështetur operacionet dhe misionet e kësaj baze.”

Bukureshti kërkon bashkëpunim më të ngushtë me aleatët e tij të NATO-s, veçanërisht SHBA-në, ndërsa Deti i Zi po bëhet një skenë gjithnjë e më e mbushur me konflikt midis Ukrainës dhe Rusisë, si dhe midis Moskës dhe rivalëve të saj perëndimorë.

“Rumania e ka vendosur tashmë veten si spirancë e krahut lindor të NATO-s dhe BE-së,” tha kryeministri Marsel Ciolacu në qershor.

“Rumania është dhe do të vazhdojë të jetë një aleat i besueshëm i SHBA-së, i përkushtuar ndaj stabilitetit dhe paqes në Evropën Qendrore dhe Lindore. Ne jemi të vendosur të kontribuojmë fuqishëm në komunitetin transatlantik dhe të mbështesim në mënyrë të palëkundur vlerat demokratike dhe të drejtat themelore dhe të drejtat themelore. liritë”, tha ai.

Kategoritë
BotaLajme