Mjekët ngrenë alarmin: Po shtohen rastet me kancerin e fytit, shkak seksi oral

Shtetet e Bashkuara dhe Britania e Madhe po vuajnë nga një ‘epidemi’ e kancerit të fytit, dhe ekspertët kanë ngritur shqetësimin se shka kpër këtë është seksi oral.

Dr Hisham Mehanna, nga Universiteti i Birminghamit në Mbretërinë e Bashkuar, tha se 70 për qind e rasteve të kancerit të fytit shkaktohen nga papillomavirusi njerëzor ( HPV ), një virus normalisht i padëmshëm që përhapet seksualisht dhe ka qenë i lidhur me forma të shumta kanceri.

Dr Mehanna tha se njerëzit me partnerë të shumtë të seksit oral kanë një rrezik deri në nëntëfish më të lartë të kancerit të fytit.

“Gjatë dy dekadave të fundit, ka pasur një rritje të shpejtë të kancerit të fytit në perëndim, në atë masë sa disa e kanë quajtur atë një epidemi. Kjo ka qenë për shkak të një rritjeje të madhe të një lloji specifik të kancerit të fytit të quajtur kancer orofaringeal.

Kanceri orofaringeal është lloji më i zakonshëm i kancerit të fytit. Shfaqet në bajamet dhe në pjesën e pasme të fytit.

Mjekët e konsiderojnë infeksionin HPV si faktorin më të madh të rrezikut për zhvillimin e sëmundjes.

Ata që kanë gjashtë ose më shumë partnerë gjatë gjithë jetës së seksit oral kanë 8.5 herë më shumë gjasa të zhvillojnë kancer orofaringeal sesa ata që nuk praktikojnë seks oral.”- tha mjeku.

Më shumë se 50,000 raste të kancerit oral ose orofaringeal diagnostikohen çdo vit në SHBA, duke shkaktuar më shumë se 10,000 vdekje në vit.

Numri i rasteve po rritet, megjithatë, deri në 1.3 për qind në vit tek femrat dhe 2.8 për qind tek meshkujt, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit.

Mjekët kanë zbuluar se seksi oral është faktori më i madh i rrezikut për ta – duke tejkaluar duhanin, konsumimin e alkoolit dhe një dietë jo të shëndetshme.

Kjo është për shkak se aktet mund të çojnë në një infeksion HPV në pjesën e pasme të fytit ose pranë bajameve.

Këto infeksione largohen vetë në shumicën e rasteve, por ndonjëherë mund të vazhdojnë dhe të shkaktojnë kancer.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi