Kurtishi: Për dy muaj 180 raste të reja me kancer në Kosovë

Drejtori i Onkologjisë, Ilir Kurtishi, ka folur për rritjen e rasteve të kancerit.

Ai tha se vetëm në vitin e kaluar janë regjistruar mbi 2100 raste të sëmundjes me kancer.

“Vitin 2023 kemi regjistruar mbi 2100 raste të reja të tumoreve solid, me dominim të kancerit të gjirit, kemi regjistruar 463 femra me kancer të gjirit dhe 5 meshkuj, pas kancerit të gjirit dominon kanceri i mushkërive te meshkujt “, tha ai për “Gazeta Blic”.

Kurtishi tha se vetëm për dy muaj janë regjistruar 180 raste të reja me kancer.

“Këtë vit është një trend i lartë i rritjeve të këtyre sëmundjve, ne kemi 180 raste të reja me tumor solid. Sëmundjet malinje, zakonisht i takojnë moshave mbi 50-60 vjet”, tha ai.

Drejtori i Onkologjisë deklaron se 90% të barnave të listës esenciale i kemi në klinik.

“Mbi 90% të barnave të listës esencaile i kemi në klinik, vetëm 6,7 produkteve që nuk kanë autorizim marketingu”, u shpreh ai.

Ai tutje, ka folur dhe për faktorët qe ndikojnë në shfaqjen e kësaj sëmundje.

“Faktorët që ndikojnë në shfaqjen e kësaj sëmundje, janë faktorët e brendshëm dhe faktorët e jashtëm, faktorët e brendshëm janë, gjenetik trashëgues, mosha dhe gjinia, fakorët e jashtëm janë, ekspozimi i rrezeve të diellit, ushqimi jo adekuat, infeksionet e ndryshme virale dhe bakteriale”, tha ai

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreVendi