Katalanasit në parlament miratuan një deklaratë me rastin e përvjetorit të gjenocidit dhe mbanin lulen e Srebrenicës

Parlamenti i Katalonjës filloi seancën e tij sot me miratimin e Deklaratës me rastin e 29 vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë. Deklarata u lexua nga anëtarja e Glòria, Freixa Vilardell, e cila gjithashtu kishte veshur lulen e Srebrenicës.

“Sot, 11 korrik 2024, përkujtohet kujtimi i masakrës më të rëndë në Evropë që nga përfundimi i Luftës së Dytë Botërore, masakrës së Srebrenicës, e cila ndodhi njëzet e nëntë vjet më parë. Së paku tetë mijë boshnjakë të të gjitha moshave janë vrarë nga ushtria serbe në zonën e Srebrenicës, në Bosnje dhe Hercegovinë”, thuhet në deklaratë.

Theksohet se masakra në Srebrenicë është i vetmi rast i vërtetuar ligjërisht i gjenocidit në Evropë pas Luftës së Dytë Botërore, siç është përcaktuar nga Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë.

“Përkujtimi i çdo viktime është detyrë demokratike e evropianëve dhe katalanasve. Kjo tragjedi mund të ishte shmangur nëse nuk do të ishte naiviteti i komunitetit ndërkombëtar dhe mosveprimi i organizatave ndërkombëtare, veçanërisht Kombeve të Bashkuara, të cilat shpallën zonën e Srebrenica një “zonë e mbrojtur” Katalonja dhe popullata e saj ishin shumë aktive në shprehjen e solidaritetit, mirëpritjen e refugjatëve dhe mbështetjen e popullatës civile të Bosnjës dhe Hercegovinës gjatë luftës, dhe ata ende kujtojnë, denoncojnë dhe kujtojnë të gjitha ato krime kundër njerëzimit, veçanërisht gjenocid në Srebrenicë”, theksojnë ata në deklaratë.

Ata theksojnë se “kjo tragjedi është veçanërisht e rëndësishme sot, tani që Europa po dridhet dhe po rikonsiderohet, e cila tha “kurrë më pas gjyqeve të Nurembergut, dhe pas dekadash vuajti përsëri gjenocid”. Është e nevojshme të justifikohet Evropa, e cila komplotoi për të krijuar konflikte politike. mes evropianëve mund të zgjidhet vetëm përmes kutive të votimit dhe brenda kornizës së ofruar nga parimet demokratike”.

“Parlamenti i Katalonjës shpreh vendosmërinë e tij për të qenë një pikë referimi në njohjen, njohjen dhe promovimin e të drejtave të njeriut dhe parimeve themelore demokratike. Prandaj, ai nuk mund dhe nuk dëshiron të humbasë rastin për të kujtuar këtë gjenocid dhe për të bërë dhimbjen e viktimave. Ne duhet të kujtojmë Srebrenicën dhe të respektojmë kujtimin e viktimave në mënyrë që të kapërcejmë çdo rrezik të revizionizmit historik dhe të avancojmë procesin e pajtimit si dhe për të ardhmen e paqes dhe lirisë për të gjithë njerëzit dhe për të gjithë popujt e Evropës dhe të botës.”

Deklarata u mbështet nga deputetë të Partisë Socialiste të Katalonjës, Junts, të Majtës Republikane të Katalonjës, Comunus Sumar dhe CUP.

Kategoritë
BotaLajme