Hulumtimet kanë zbuluar se kur ndodhin numri më i madh i sulmeve fatale në zemër

Hulumtimi i ri ka përcaktuar se kur ndodh numri më i madh i sulmeve fatale në zemër. Ky lloj sulmi në zemër njihet si STEMI.

Gjegjësisht, Fondacioni Britanik i Zemrës bëri të ditur se ka shumë të ngjarë që në fillim të javës të ndodhë një atak në zemër. Sigurisht, shanset më të larta të STEMI ndodhin të hënën.

“Tani ne duhet të zbulojmë se çfarë i bën sulmet në zemër më të mundshme në ditë të caktuara. Kjo mund t’i ndihmojë mjekët ta kuptojnë më mirë këtë gjendje vdekjeprurëse në mënyrë që të mund të shpëtojmë më shumë jetë në të ardhmen,” tha mjeku Nilesh Samani.

Disa të dhëna sugjerojnë se kjo mund të lidhet me stresin dhe ciklet e ndërprera të gjumit.

“Kjo është ndoshta për shkak të stresit të kthimit në punë. Rritja e stresit çon në rritjen e niveleve të kortizolit, hormonit të stresit, i cili lidhet me një rrezik më të lartë të sulmit në zemër”, tha kardiologu Jack Laffan.

Për qëllimet e këtij hulumtimi, u analizuan të dhënat për 10,528 pacientë në të gjithë Irlandën, të cilët u shtruan në spital midis 2013 dhe 2018.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi