Gjykata e lartë e OKB-së shpreh shqetësim për Gazën, por refuzon masat kundër Gjermanisë

Presidenti i GJND-së, Nawaf Salam, tha se Gjermania ka qenë palë në traktatet kryesore ndërkombëtare të kontrollit të armëve dhe se autoritetet gjermane tashmë kanë deklaruar se kanë kufizuar eksportet e armëve në Izrael

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND) ka shprehur shqetësimin për “kushtet katastrofike të jetesës në Gaza”, por nuk ka marrë masa urgjente për të ndaluar eksportet e armëve të Gjermanisë në Izrael, raporton Anadolu.

Në një seancë dëgjimore në Hagë, presidenti i GJND-së, Nawaf Salam, tha se Gjermania ka qenë palë në traktatet kryesore ndërkombëtare të kontrollit të armëve dhe se autoritetet gjermane tashmë kanë deklaruar se kanë kufizuar eksportet e armëve në Izrael.

“Gjykata, me 15 vota kundër, konstaton se rrethanat siç paraqiten tani në gjykatë nuk janë të tilla që të kërkojnë ushtrimin e fuqisë së saj sipas nenit 41 të statutit për të treguar masat e përkohshme”, tha Salam.

Megjithatë, Selam theksoi se gjykata e lartë e OKB-së mbetet thellësisht e shqetësuar për situatën humanitare në Gaza, numrin e madh të vdekjeve dhe lëndimeve, shkatërrimin masiv të shtëpive, si dhe zhvendosjen me forcë të shumicës dërrmuese të popullsisë.

“Gjykata mbetet thellësisht e shqetësuar për kushtet katastrofike të jetesës së palestinezëve në Rripin e Gazës, veçanërisht në funksion të privimit të zgjatur dhe të përhapur të ushqimit dhe nevojave të tjera themelore të cilave u janë nënshtruar”, tha Salam.

Muajin e kaluar, Nikaragua ngriti një rast kundër Gjermanisë, duke e akuzuar Berlinin për ndihmë të gjenocidit kundër palestinezëve në Gaza me ofrimin e mbështetjes politike dhe ushtarake për Izraelin. Ajo i kërkoi gjykatës të lëshojë masa urgjente për Berlinin për të ndaluar eksportet e armëve në Izrael dhe të anulojë vendimin e saj për pezullimin e fondeve për UNRWA-në.

Gjermania ka hedhur poshtë akuzat e Nikaraguas dhe ka mbrojtur mbështetjen e saj politike dhe ushtarake për luftën e Izraelit. Ekipi ligjor i Gjermanisë argumentoi se eksportet e armëve të Berlinit në Izrael ishin të përshtatshme dhe janë dorëzuar pas një shqyrtimi të detajuar. Delegacioni gjerman gjithashtu pohoi se Berlini po përmbush detyrimet e tij humanitare.

Izraeli ka kryer një ofensivë ushtarake në Gaza që nga sulmi ndërkufitar i Hamasit më 7 tetor të vitit të kaluar, që sipas Tel Avivit vrau afër 1.200 njerëz.

Që atëherë, të paktën 34.500 palestinezë janë vrarë, kryesisht gra dhe fëmijë, si dhe mijëra të tjerë janë plagosur në mes të shkatërrimit në masë dhe mungesës së madhe të nevojave.

Më shumë se gjashtë muaj pas luftës izraelite, zona të gjera të Gazës janë kthyer në gërmadha, sipas OKB-së, duke çuar në zhvendosjen e brendshme të 85 për qind të popullsisë së enklavës mes një bllokade gjymtuese të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve.

Izraeli akuzohet për gjenocid nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë, e cila në një vendim të përkohshëm në muajin janar urdhëroi Tel Avivin të sigurojë që forcat e tij të mos kryejnë akte të gjenocidit dhe të marrin masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

Kategoritë
BotaLajme