DEA amerikane propozon ndryshimin e klasifikimit të marijuanës, i cili do të ishte një ndryshim historik

Administrata Amerikane për Zbatimin e Drogës (DEA) do të fillojë procesin për riklasifikimin e marijuanës si një drogë më pak e rrezikshme.

Propozimi i DEA, i cili ende duhet të shqyrtohet nga Zyra e Menaxhimit dhe Buxhetit të Shtëpisë së Bardhë, do të njihte përdorimet mjekësore të kanabisit dhe do të nënkuptonte se ai ka më pak potencial për abuzim sesa disa nga drogat më të rrezikshme të vendit. Megjithatë, nuk do ta legalizonte plotësisht marihuanën për përdorim rekreativ.

Lëvizja e agjencisë, e raportuar nga disa media amerikane nëpër burime të shumta, fshin pengesën e fundit të rëndësishme rregullatore përpara se ndryshimi më i madh i politikës së agjencisë në 50 vjet të hyjë në fuqi.

Pasi propozimi të nënshkruhet nga Zyra e Menaxhimit dhe Buxhetit të Shtëpisë së Bardhë, DEA do të komentojë publikisht planin për të zhvendosur marijuanën nga klasifikimi i saj aktual si një drogë e Programit I, ku ajo renditet me heroinën dhe LSD-në.

Marihuana më pas do të vendoset në Programin III, së bashku me ketaminë dhe disa steroide anabolike, siç rekomandohet nga Departamenti Federal i Shëndetësisë. Pas periudhës së komenteve publike, agjencia do të publikonte një rregull përfundimtar, raporton ndër të tjera CBC News.

Drogat e Programit III janë ende substanca të kontrolluara dhe u nënshtrohen rregullave dhe rregulloreve, dhe njerëzit që i trafikojnë ato pa licencë mund të përballen ende me ndjekje penale federale.

Disa kritikë argumentojnë se DEA nuk duhet të ndryshojë politikën e saj të marihuanës, duke thënë se ndryshimi në klasifikim është i panevojshëm dhe mund të çojë në efekte anësore të dëmshme.

Nga ana tjetër, disa argumentojnë se marihuana duhet të hiqet plotësisht nga lista e substancave të kontrolluara dhe në vend të kësaj të rregullohet si alkool.

Politika federale e drogës mbetet prapa shumë shteteve pasi 38 të fundit kanë legalizuar tashmë marihuanën për qëllime mjekësore, ndërsa 24 kanë legalizuar përdorimin rekreativ.

Legalizimi i pjesshëm ka kontribuar në rritjen e shpejtë të industrisë së marijuanës, me një vlerë tregu të vlerësuar prej afro 30 miliardë dollarë. Zbutja e rregulloreve federale mund të zvogëlojë barrën tatimore që mund të jetë 70 për qind ose më shumë për bizneset. Mund të lehtësojë gjithashtu kërkimin e marihuanës, pasi është shumë e vështirë të kryhen studime klinike të autorizuara mbi substancat e Listës I.

Kategoritë
BotaLajme