Biden: Lufta në Gaza ka shkaktuar më shumë dëm për civilët se të gjitha konfliktet e mëparshme atje

Presidenti amerikan tha se “shumica” e të vdekurve “nuk janë Hamas” dhe se “mijëra e mijëra” nga ata që janë vrarë janë “të pafajshëm, gra, fëmijë, vajza dhe djem”

Presidenti i SHBA-së, Joe Biden, ka pranuar natyrën e paprecedentë të luftës së vazhdueshme të Izraelit në Rripin e Gazës së rrethuar gjatë fjalimit të tij vjetor për gjendjen e vendit

Biden pranoi se konflikti ka çuar në mbi 30 mijë vdekje palestineze në enklavën bregdetare, duke theksuar se lufta “ka shkaktuar një dëm më të madh për civilët e pafajshëm se të gjitha luftërat e mëparshme në Gaza së bashku”.

Presidenti amerikan tha se “shumica” e të vdekurve “nuk janë Hamas” dhe se “mijëra e mijëra” nga ata që janë vrarë janë “të pafajshëm, gra, fëmijë, vajza dhe djem”.

“Afër 2 milionë palestinezë janë nën bombardime ose zhvendosje. Shtëpi të shkatërruara, lagje në rrënoja, qytete në rrënoja. Familje pa ushqim, ujë, ilaçe. Është zemërthyese”, tha Biden.

Presidenti njoftoi zyrtarisht se ai po drejton ushtrinë amerikane të ngrejë një skelë të përkohshme përgjatë vijës bregdetare të Gazës, e cila do të jetë, siç tha ai, në gjendje të pranojë “dërgesa të mëdha” ushqimesh, uji, ilaçesh dhe strehimore të përkohshme për popullsinë e rrethuar të Gazës.

Ai pohoi se asnjë trup amerikan nuk do të jetë në terren në Gaza për të kryer projektin afatshkurtër.

“Një skelë e përkohshme do të mundësojë një rritje masive të sasisë së ndihmës humanitare që hyn në Gaza çdo ditë. Izraeli duhet të bëjë pjesën e tij. Izraeli duhet të lejojë më shumë ndihma në Gaza, të sigurojë që punonjësit humanitar të mos kapen nga zjarri”, tha Biden.

Biden lëshoi një mesazh të drejtpërdrejtë për qeverinë izraelite, duke u thënë zyrtarëve izraelitë se ndihma “nuk mund të jetë një konsideratë dytësore ose një mjet pazari”.

“Mbrojtja dhe shpëtimi i jetëve të pafajshme duhet të jetë një prioritet”, tha ai.

Izraeli vazhdon ofensivën ushtarake në Rripin e Gazës në hakmarrje të një sulmi të 7 tetorit nga Hamasi kur Tel Avivi thotë se u vranë rreth 1.200 njerëz.

Të paktën 30.800 palestinezë janë vrarë që atëherë në Gaza dhe rreth 73 mijë të tjerë janë plagosur në mes të shkatërrimit të gjerë në enklavën bregdetare.

Në një vendim të përkohshëm në muajin janar, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë urdhëroi Izraelit të ndalojë aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

Armiqësitë kanë vazhduar në mënyrë të pandërprerë, megjithatë edhe dërgesat e ndihmave mbeten mjerisht të pamjaftueshme për të përballuar katastrofën humanitare në Gaza.

Biden tha se “zgjidhja e vetme reale” për konfliktin Izrael-Palestinës mbetet zgjidhja me dy shtete, duke kundërshtuar kryeministrin izraelit, Benjamin Netanyahu, i cili në mënyrë të përsëritur ka përjashtuar çdo sovranitet për popullin palestinez për sa kohë që ai mbetet në pushtet.

Kategoritë
BotaLajme