A mund të zbulohet tumor në tru me një analizë gjaku? Përgjigja do t’ju habisë

Tumori i trurit është një gungë e formuar nga qelizat jonormale në tru. Pjesë të ndryshme të trurit kontrollojnë funksione të ndryshme, kështu që simptomat e një tumori të trurit do të ndryshojnë në varësi të vendndodhjes së tumorit.

Një tumor i trurit është një rritje e qelizave jonormale që rriten në organ dhe riprodhohen dhe përhapen në mënyrë të pakontrolluar. Rritjet mund të jenë beninje, jo kanceroze, me rritje të ngadaltë dhe nuk ka gjasa të përsëriten nëse trajtohen.

Megjithatë, tumoret kancerogjene të trurit janë më seriozë dhe disa mund të fillojnë në tru ose të përhapen prej andej në pjesë të tjera të trupit. Tumoret e trurit klasifikohen gjithashtu sipas ashpërsisë së tyre, me tumoret e shkallës një dhe dy të konsideruara me rrezik të ulët. Ndërsa tumoret e shkallës së tretë dhe të katërt konsiderohen me rrezik të lartë dhe kanë gjasa të kthehen pas trajtimit.

A do të shfaqet një tumor i trurit në një test gjaku?

Testet e gjakut mund të ndihmojnë gjithashtu në vlerësimin e disa llojeve të tumoreve të trurit, sipas neurologut Dr. Peter Pressman.

Disa tumore të trurit, të tilla si tumoret e hipofizës, mund të prodhojnë hormone që zbulohen në gjak, shpjegoi Verywell në një ese mbi shëndetin.

Nëse keni një tumor të hipofizës, mund të keni përqendrime jonormale të hormoneve si hormoni i rritjes ose tirotropina (hormoni stimulues i tiroides) në gjakun tuaj.

Cilat janë simptomat e një tumori në tru?

Sipas NHS, simptomat e një tumori të trurit varen nga ashpërsia e tij dhe nga cila pjesë e trurit është prekur. Megjithatë, ka shenja të zakonshme që njerëzit mund t’i kushtojnë vëmendje nëse janë të shqetësuar.

Këto përfshijnë dhimbje koke të forta, të vazhdueshme, konvulsione, si dhe nauze, të vjella dhe përgjumje. Shenja të tjera mund të përfshijnë probleme me shikimin ose të folurit, paralizë, madje edhe ndryshime në shijen dhe erën e një personi dhe aftësinë për të mbajtur mend gjërat.

Këto simptoma mund të shfaqen papritur ose të zhvillohen ngadalë me kalimin e kohës. Nëse keni një ose më shumë nga këto simptoma dhe dëshironi t’i kontrolloni ato, ka disa rrugë të ndryshme që mund të ndiqni, sipas The Brain Tumor Charity.

Ju mund të kontaktoni mjekun tuaj të përgjithshëm i cili do të jetë në gjendje të organizojë analizat e duhura dhe t’ju ekzaminojë për një tumor të trurit. Ndonjëherë testet e syrit mund të zbulojnë në të vërtetë tumoret e trurit. Megjithatë, nëse simptomat janë të papritura ose të rënda, duhet të shkoni në dhomën e urgjencës ose të telefononi 999.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi