Rusia thotë se vendosja e armëve bërthamore amerikane në Poloni do t’i bënte ato “objektiva legjitime”

“Siç e kuptoni, nëse armët amerikane vendosen në territorin e Polonisë, lista ruse e objektivave legjitime për t’u mposhtur në një situatë të konfrontimit të drejtpërdrejtë ushtarak me NATO-n do të përditësohet menjëherë”, paralajmëroi Zakharova

Zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse, Maria Zakharova, tha se nëse SHBA vendos armë bërthamore në Poloni, Moska do t’i konsiderojë ato “objektiva legjitime” në rast të një konfrontimi të drejtpërdrejtë me NATO-n.

Duke iu përgjigjur një pyetjeje nga Anadolu në një konferencë për media në Moskë, Zakharova kritikoi vërejtjet e presidentit polak Andrzej Duda për gatishmërinë për të vendosur armë bërthamore amerikane në territorin e vendit të tij, duke i konsideruar ato “provokuese”.

“Deklarata të tilla provokuese nga lidershipi polak nuk janë lajm. Autoritetet polake nuk i kanë fshehur ambiciet e tyre për t’u kapur më fort pas armëve bërthamore amerikane të vendosura në Evropë dhe kanë folur për këtë për një kohë të gjatë”, theksoi ajo.

Zëdhënësja tha se zyrtarët polakë gjithmonë e lidhin vendosjen e deklaratave bërthamore me “politikën e tyre armiqësore ndaj Rusisë”.

“Siç e kuptoni, nëse armët amerikane vendosen në territorin e Polonisë, lista ruse e objektivave legjitime për t’u mposhtur në një situatë të konfrontimit të drejtpërdrejtë ushtarak me NATO-n do të përditësohet menjëherë”, paralajmëroi ajo.

Në një pyetje tjetër rreth vendimit të Zvicrës për të ngrirë 14,3 miliardë dollarë të aseteve ruse, duke përfshirë rezervat sovrane të Bankës Qendrore Ruse, Zakharova tha: “Nuk po flasim për ‘ngrirje’, por për përvetësim, vjedhje, banditizëm”.

Ajo theksoi se masa të tilla “shkelin rëndë normat e së drejtës ndërkombëtare, duke përfshirë parimet e barazisë sovrane të shteteve dhe Kartën e OKB-së”.

“Çdo cenim, sido ta quajmë, i të drejtave pronësore dhe interesave të vendit tonë, nuk konsiderohet asgjë më shumë se një vjedhje flagrante, cinike”, theksoi ajo.

Rusia do të përgjigjet bazuar në parimin e reciprocitetit, tha ajo, duke vënë në dukje se masat hakmarrëse nuk do të jenë domosdoshmërisht simetrike.

Zakharova u shpreh se Moska posedon mjete të ndryshme politike dhe ekonomike për t’iu përgjigjur veprimeve jomiqësore, të cilat mund të ndikojnë në Zvicër nëse autoritetet këmbëngulin në zbatimin e skemave të tilla të padrejta.

Kategoritë
BotaLajme