Pse dhëmbët e nxirë ishin një simbol statusi gjatë kohës së Mbretëreshës Elizabeth I

Mbretëresha Elizabeth I ishte një nga monarket më të shquara në historinë angleze, e njohur për sundimin e saj të fuqishëm, inteligjencën dhe sensin ikonik të modës. Ajo ishte gjithashtu e njohur për pamjen e saj të veçantë, e cila përfshinte lëkurën jashtëzakonisht të zbehtë dhe dhëmbët e zinj.

Edhe pse dhëmbët e zinj mund të duken si një shenjë e higjienës së dobët të dhëmbëve, në Anglinë Elizabetiane ata konsideroheshin në të vërtetë një simbol i pasurisë dhe statusit.

Për të kuptuar pse dhëmbët e zinj konsideroheshin në modë gjatë mbretërimit të Elizabeth I, është e rëndësishme të merret parasysh konteksti historik dhe kulturor i kohës. Në atë kohë, sheqeri ishte një mall i shtrenjtë luksi që disponohej vetëm për të pasurit. Konsumi i sheqerit ishte gjithashtu i lidhur ngushtë me prodhimin dhe konsumin e pijeve të ëmbla, duke përfshirë çajin dhe kafenë, të cilat ishin gjithashtu të shtrenjta dhe konsideroheshin luks. Këto pije shijoheshin kryesisht nga shtresat e larta, të cilët kishin mundësi t’i shijonin rregullisht.

Megjithatë, sheqeri i përdorur për të ëmbëlsuar këto pije nuk ishte sheqeri i bardhë i rafinuar që njohim sot. Në vend të kësaj, ishte një substancë e errët, ngjitëse e njohur si “sheqer i errët”, i cili u prodhua përmes një procesi intensiv që përfshinte zierjen e lëngut të kallam sheqerit. Ky proces i la sheqerit një shije të veçantë si melasë, por gjithashtu e la atë me nivele të larta papastërtish që e bënë atë të zihej kur ekspozohej ndaj ajrit.

Meqenëse sheqeri ishte kaq i shtrenjtë dhe konsiderohej si një produkt luksi, dhëmbët e nxirë ishin një shenjë se dikush mund të përballonte të konsumonte rregullisht këto pije të ëmbla. Në fakt, njerëzit shpesh i nxisnin qëllimisht dhëmbët duke i fërkuar me një përzierje uthull dhe tallash hekuri, gjë që do të krijonte një njollë të zezë që konsiderohej popullore.

Për mbretëreshën Elizabeth I, dhëmbët e nxirë ishin gjithashtu një shenjë e statusit të saj si monarke. Dhëmbët e saj të nxirë mund të kenë qenë rezultat i medikamenteve që përdori për të trajtuar sëmundjet dhe problemet e ndryshme shëndetësore që ka hasur gjatë gjithë jetës së saj. Këto barna shpesh përmbanin përbërës të tillë si hekur dhe squfur, të cilët mund të bëjnë që dhëmbët të zihen me kalimin e kohës.

Përkundër faktit se dhëmbët e nxirë konsideroheshin në modë në Anglinë Elizabetiane, është e rëndësishme të theksohet se ky ishte një trend që kufizohej vetëm në klasat e larta. Për shtresat e ulëta, dhëmbët e zinj konsideroheshin ende si shenjë e higjienës së keqe të dhëmbëve dhe shiheshin si shenjë e varfërisë dhe statusit të ulët. Megjithatë, për të pasurit dhe elitën, dhëmbët e zinj ishin një shenjë e pasurisë, statusit dhe luksit.

Kategoritë
Të ndryshme