Numri i rasteve të kancerit tek njerëzit nën moshën 50 vjeç në mbarë botën u rrit në tre dekada me pothuajse 80 për qind

Sipas studimit më të madh të këtij lloji, numri i personave nën moshën 50 vjeçare të diagnostikuar me kancer në mbarë botën është rritur me pothuajse 80 për qind në tre dekada.

Numri global i rasteve të kancerit në fazën e hershme u rrit nga 1.82 milion në 1990 në 3.26 milion në 2019, ndërsa vdekjet nga kanceri në mesin e të rriturve në të 40-at, 30-at ose më të rinj u rritën me 27 përqind. Më shumë se një milion njerëz nën moshën 50-vjeçare tani vdesin nga kanceri çdo vit, ka zbuluar hulumtimi, raporton The Guardian.

Ekspertët janë ende në fazat e hershme për të kuptuar arsyet e rritjes së rasteve. Autorët e studimit, të publikuar në BMJ Oncology, thonë se faktorët ka të ngjarë të përfshijnë dietën e dobët, përdorimin e alkoolit dhe duhanit, pasivitetin fizik dhe obezitetin.

“Që nga viti 1990, incidenca dhe vdekshmëria nga kanceret e hershme janë rritur ndjeshëm globalisht”, thuhet në raport.

“Inkurajimi i një stili jetese të shëndetshëm, duke përfshirë një dietë të shëndetshme, kufizimin e konsumit të duhanit dhe alkoolit dhe aktivitetin adekuat në natyrë, mund të zvogëlojë barrën e kancerit të hershëm”, tha ai.

Studimet e mëparshme kanë sugjeruar se incidenca e kancerit tek të rriturit nën moshën 50 vjeç është rritur në pjesë të ndryshme të botës në dekadat e fundit. Studimi i fundit, i udhëhequr nga Universiteti i Edinburgut në Skoci dhe Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Zhejiang në Hangzhou, Kinë, ishte i pari i këtij lloji që shqyrtoi çështjen globalisht dhe faktorët e rrezikut për të rriturit më të rinj.

Shumica e studimeve të mëparshme janë fokusuar në dallimet rajonale dhe kombëtare. Në këtë studim global, studiuesit analizuan të dhëna nga 204 vende që mbulojnë 29 lloje të kancerit.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi