Mjeku palestinez që punoi në Gaza zgjidhet rektor i Universitetit të Glasgouit

Arthur James Balfour, autori i “Deklaratës së Balfourit”, e cila hapi rrugën për krijimin e shtetit të Izraelit në tokën palestineze, shërbeu si rektor i Universitetit të Glasgouit nga 1890 deri në 1893.

Kirurgu palestinezo-britanik Gassan Abu Sitta, i cili luftoi për të shpëtuar jetë në Gaza nën sulmet izraelite për 40 ditë, është bërë rektori i ri i Universitetit të Glasgouit në Skoci, transmeton Anadolu.

Abu Sitta, i cili ka mbledhur afërsisht 80 për qind të votave në zgjedhjet rektorale, është zgjedhur rektori i ri i universitetit, njoftoi Universiteti i Glasgouit në X.

Ai do të përfaqësojë studentët në nivelin më të lartë në proceset vendimmarrëse të universitetit për tre vjet, thuhet më tej.

Ai u përshkrua gjithashtu si “një nga ekspertët kryesorë në botë në kirurgjinë plastike dhe rikonstruktive”.

Arthur James Balfour, autori i “Deklaratës së Balfourit”, e cila hapi rrugën për krijimin e shtetit të Izraelit në tokën palestineze, shërbeu si rektor i Universitetit të Glasgouit nga 1890 deri në 1893.

Pas fillimit të sulmeve izraelite, Abu Sitta shkoi në Gaza përmes Egjiptit me organizatën Mjekët pa Kufij (MSF) më 9 tetor 2023 dhe bëri përpjekje për t’i shërbyer popullit të Gazës në Spitalin Al-Shifa dhe Spitalin Baptist Al-Ahli deri më 18 nëntor, pavarësisht kufizimeve mjekësore.

Kirurgu britaniko-palestinez, i cili gjithashtu mori pjesë në transmetime të mediave perëndimore për të rritur ndërgjegjësimin për situatën në Gaza, zuri titujt e mediave pas mbajtjes së një konference shtypi në funeralet jashtë Spitalit Baptist Al-Ahli, i cili u bombardua nga Izraeli më 17 tetor, duke rezultuar në 500 viktima.

Për shkak të mungesave mjekësore në spitale, Abu Sitta u desh të largohej nga Gaza pas 40 ditësh dhe të kthehej në vendin e tij, në Mbretërinë e Bashkuar.

Kategoritë
BotaLajme