Komandanti suprem i NATO-s: Po shtojmë forcat në BeH dhe Kosovë, po sjellim edhe pajisje të rënda

Komandanti Suprem i Aleatëve të NATO-s për Evropë (SACEUR) dhe Komandanti i Komandës Evropiane të Forcave të Armatosura të SHBA (USEUCOM), gjenerali Christopher Cavoli, dëshmuan sot para Kongresit amerikan.

Cavoli tha që në fillim se NATO nuk është një aleancë me një problem dhe se SHBA nuk është një vend me një problem.

“Është e rëndësishme të pranohet se ka gjëra të tjera që ndodhin në Evropë që nuk janë të mira për interesat kombëtare të SHBA-së. Gjithashtu, ato nuk janë pa lidhje me luftën në Ukrainë. Gjëja e parë që bëmë ishte që vendosëm të bëjmë diçka brenda NATO për forcat rezervë”, tha Cavoli.

Ai vazhdoi duke thënë se kjo ka të bëjë kryesisht me forcat e dislokuara në kuadër të misionit në Kosovë (KFOR) dhe në Bosnje dhe Hercegovinë (Misioni EUFOR Altea).

“Pasi bëmë një rishikim të plotë të KFOR-it, arritëm në përfundimin se na duhen jo vetëm më shumë forca, por edhe forca më të forta. Ne jemi në proces dhe kombet janë mjaft bujarë. Ne do të sjellim më shumë pajisje të rënda në terren, si si dhe më shumë njerëz”, shtoi Cavoli.

Më pas ai preku forcat rezervë të NATO-s në misionin Altea BE.

“Ne po zgjidhim lidhjet midis forcave rezervë për misionin e BE-së Altea në Bosnje dhe Hercegovinë dhe misionit të KFOR-it. Kjo ishte një ekonomi që nuk mund ta përballonim më. Për të ndarë forcat strategjike në atë zonë. Franca ishte veçanërisht bujare në këtë çështje dhe në këtë mënyrë ju falënderoj”, përfundoi Cavoli.

“Franca e ka vënë batalionin në gatishmëri operacionale. Këtë javë, tensionet janë dukshëm më të larta. Ne kemi nisur të paktën dy misione të fokusuara për të rritur mbledhjen e informacionit për të kuptuar më mirë se çfarë po ndodh në të dyja këto vende,” shtoi Cavoli.

Në deklaratën e tij, ai tha se tensionet etnike në Bosnjë dhe Hercegovinë gjithashtu kanë potencial për të përshkallëzuar dhe destabilizuar rajonin e Ballkanit Perëndimor.

“Aktivitetet e Rusisë në nxitjen e tensioneve midis boshnjakëve, serbëve dhe kroatëve etnikë kanë për qëllim dobësimin e vendit dhe parandalimin e thellimit të lidhjeve me BE-në dhe NATO-n. Politikat etno-nacionaliste po e pengojnë Bosnjën dhe Hercegovinën të miratojë reformat e nevojshme politike, ligjore dhe ekonomike që do të avanconte integrimet e saj euroatlantike Subjekti me shumicë serbe në Bosnje dhe Hercegovinë, Republika Srpska, kërkon të dobësojë autoritetet shtetërore dhe të dobësojë marrëdhëniet me BE-në dhe NATO-n, duke ruajtur lidhjet e ngushta me Rusinë.

Kategoritë
BotaLajme