Cameron: Propozimi i armëpushimit në Gaza kërkon lirimin e 1000 të burgosurve palestinezë

Cameron: Propozimi i armëpushimit në Gaza kërkon lirimin e 1000 të burgosurve palestinezë

Propozimi i armëpushimit të Gazës i paraqitur në Hamas përfshin një armëpushim 40-ditor dhe lirimin e mijëra të burgosurve palestinezë, tha sot Sekretari i Jashtëm britanik, David Cameron.

“Shpresoj se Hamasi do ta pranojë këtë propozim,” tha ai, duke shtuar se e gjithë bota duhet t’i bëjë thirrje grupit palestinez ta bëjë këtë.

Duke folur në një takim të posaçëm të Forumit Ekonomik Botëror në Riad, ai theksoi se lufta nuk do të përfundojë derisa të lirohen të gjithë pengjet izraelitë. Cameron vlerësoi se lidershipi i Hamasit duhet të largohet nga Rripi i Gazës për të hapur mundësinë e negociatave me dy shtete. Sipas mediave, negociatat me delegacionin e Hamasit duhet të fillojnë sot në Kajro.

Siç u tha, propozimi parashikon që armëpushimi, nëse arrihet, do të paraqitet si një “armëpushim humanitar”. Hamasi do të lirojë pengjet në këmbim të një armëpushimi njëjavor dhe lirimin e të burgosurve palestinezë nga burgjet izraelite.

Bisedimet kanë ngecur mbi dy çështje kryesore, kërkesat e Hamasit që trupat izraelite të tërhiqen nga Gaza dhe t’i japin fund konfliktit, dhe detajet mbi numrin dhe emrat e të burgosurve palestinezë në burgjet izraelite. Disa raporte sugjerojnë se Izraeli ka treguar një gatishmëri për të bërë lëshime të mëtejshme në të ardhmen, duke përfshirë tërheqjen e forcave që përgjysmuan Rripin e Gazës dhe lejimin e banorëve të kthehen në veri.

Kategoritë
BotaLajme