Bitcoin, mbi 100 milionë njerëz humbasin paratë e tyre

” Nën ujë “. Ky është termi që përdoret për të përshkruar investitorët e kriptomonedhave që humbasin para. Këta janë ata që blenë me një çmim më të lartë se çmimi aktual i kriptomonedhës që ata zgjodhën. Me bitcoin dhe kriptove të tjera që po fundosen, investitorët dhe veçanërisht investitorët me pakicë mendojnë se janë me kokën shumë poshtë “ujit” .

Përgjigja se “sa” janë ata që kanë humbur afërsisht 2 trilion dollarë (deri më sot) është mjaft e vështirë. Dhe kjo për shkak se ne e dimë numrin e adresave që mbajnë kriptomonedha dhe portofol , por nuk jemi në gjendje të dimë me siguri se sa janë pronarët e tyre . Pra, duke u bazuar në të dhënat më të sigurta, rezulton se mbajtësit e kriptomonedhave në mbarë planetin janë rreth 300 milionë njerëz (të vërtetë). Nga këto, të paktën 145 milionë njerëz kanë investuar në bitcoin .

Me rritjen e shpejtë të tregut të kriptomonedhave, duke justifikuar vlerësimin e analistëve të Crypto.com (para rënies së FTX ) se deri në fund të vitit 2022, përdoruesit e kriptomonedhave do të arrinin 1 miliard individë, të dhënat e kërkimit nga The Ascent tregojnë se 74% e kriptomonedhës mbajtësit sot, e blenë për herë të parë në 2 vitet e fundit .

Bëhet fjalë për 107 milionë njerëz nga e gjithë bota , të cilët, të motivuar nga historitë e bashkënjerëzve të tyre që u bënë kripto-miliarderë brenda natës dhe nga kthimet përgjithësisht mbresëlënëse – dhe të shpejta – të kripto-tregjeve në vitin 2020 dhe pjesën më të madhe të vitit 2021, ata vendosi të hyn në treg. Por shpejt, ata do ta gjenin veten të bllokuar “nën ujë”.

Pikërisht një vit më parë, çmimi i bitcoin ishte në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, duke kaluar 53,200 dollarë. Tubimi që kishte nisur dukej se nuk kishte fund, investitorët u dyndën – një fakt që rriti kërkesën – institucionet, si bankat e mëdha, fondet dhe menaxherët e aseteve diversifikuan portofolet e tyre duke u vendosur në atë që dukej si “ari dixhital”. Por gjithçka që shkëlqen nuk është flori. Kështu erdhi kripto-dimri, tregu i ariut i nxitur nga ngjarje të shpërndara që e përkeqësuan atë (siç është zhvlerësimi i stablecoin Luna, kolapsi i 3 Arrows Capital dhe, së fundmi, skandali FTX) dhe shtyu bitcoin dhe, rrjedhimisht, pjesën tjetër të kriptovalutat, në prag.

Sot bitcoin është rreth 16,200 dollarë . Që do të thotë se dikush që hyri në treg në kulmin nëntorin e kaluar ka parë rënien e vlerës së investimit të tij me më shumë se 2/3 . Fitues janë ata që kanë hyrë përpara datës 15 dhjetor 2017 , kur çmimi i bitcoin kishte arritur në 16,721.77 dollarë. Gjithashtu fitues janë ata që blenë bitcoin pas rënies së dhjetorit 2017 deri në mes të dhjetorit 2020, kur çmimi gjithashtu kaloi mbi 16,000 dollarë.Lajmi i keq për investitorët me pakicë që shohin paratë e tyre të fituara me vështirësi të zhduken është se analistët pajtohen se rënia e bitcoin – e cila zakonisht është dy herë më shumë për kriptovalutat e tjera – do të vazhdojë të paktën deri në pikën e mbështetjes, e cila është 13,000 dollarë . Nëse e humbet edhe këtë, do të jetë koha për shumë lot të tjerë.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme