Zyrtarët e inteligjencës paralajmëruan se ndalimi i hyrjes në Al Aksa gjatë Ramazanit mund të nisë një “Luftë të Shenjtë”

Ronen Bar, kreu i Shin Bet, shërbimi i brendshëm i inteligjencës izraelite, i tha kabinetit se kufizimi i aksesit të izraelitëve arabë në Al-Aksa mund ta kthejë konfliktin në Gaza në një luftë hebreje-myslimane, nga e cila do të përfitonte Hamasi.

Kreu i shërbimit të sigurisë Shin Bet thuhet se ka paralajmëruar ministrat se lufta e Izraelit kundër Hamasit mund të zgjerohet dhe të marrë nuancën e një konflikti fetar nëse vendosen kufizime ndaj izraelitëve arab që hyjnë në kompleksin Al-Aksa në majë të Jeruzalemit gjatë muajit që po afrohet Ramazani.

Sipas raporteve të së dielës, kryeministri Benjamin Netanyahu udhëzoi zyrtarët e sigurisë në një takim të kabinetit të paraqesin opsionet për kriteret e moshës dhe kuotat që mund t’u imponohen qytetarëve arabë që dëshirojnë të vizitojnë vendin e shenjtë për festën, në përputhje me propozimet e së djathtës ekstreme. Ministri i Sigurisë Kombëtare Itamar Ben Gvir.

Sipas një raporti nga transmetuesi publik Khan të hënën, drejtori i Shin Bet Ronen Bar paralajmëroi se vendosja e kufizimeve ndaj izraelitëve arabë do të provokonte një reagim të zemëruar dhe do të luante në duart e Hamasit, i cili ka kërkuar të nxisë trazirat e dhunshme arabe brenda Izraelit që nga 7 tetori dhe mes luftës së Gazës, e cila tani është në muajin e saj të pestë

Raportet e mëparshme vunë në dukje kundërshtimin ndaj ndalimeve të shprehura nga përfaqësuesit e Shin Bet dhe Forcave të Mbrojtjes të Izraelit në takimin e së dielës, me mbështetje për ndalimet nga policia, por jo nga shefi i policisë Kobi Shabtai.

Me Ramazanin e planifikuar për të filluar në javën e dytë të marsit, zyrtarët izraelitë shprehën shqetësimin se periudha e ndjeshme mund të rrisë tensionet që rrjedhin nga shkatërrimi i Gazës nga Izraeli.

Sipas dy zyrtarëve të cituar nga Khan, kufizimet do t’i ndalojnë të gjithë izraelitët arabë nën moshën 40 vjeç të hyjnë në kompleksin e xhamisë, me kufizimet e hyrjes për gratë dhe fëmijët që do të vendosen në të ardhmen.

Zyrtarët e sigurisë thuhet se i thanë takimit se shumica e ngatërrestarëve ishin mes izraelitëve arabë ose nga Jeruzalemi Lindor nën moshën 40-vjeçare. Këtu përfshihen anëtarë të organizatave të ndaluara si dhe ata që nuk kanë asnjë lidhje, por janë të njohur për Shin Bet dhe policinë.

Kufizimet do të jenë në fuqi për javën e parë të Ramazanit, thuhet në raport, pas së cilës do të merret një vendim nëse do të vazhdojnë apo lehtësohen aranzhimet.

Burimet thanë se Netanyahu e mbështeti propozimin dhe kërkoi një shqyrtim më të detajuar të idesë.

Sipas një raporti të Channel 13 mbi takimin, Barr paralajmëroi se Hamasi do të përdorte vullnetin e keq të krijuar nga kufizimet për ta kthyer konfliktin në një luftë të shenjtë.

Ben Gvir, përgjegjësia e të cilit mbulon policinë, hodhi poshtë paralajmërimin e Barit për kanalin, duke përmendur dështimet e Shin Bet dhe IDF për të identifikuar planet dhe përgatitjet e Hamasit që nga 7 tetori.

Kategoritë
BotaLajme