Vlerësimet optimiste nuk janë aq optimiste: Rinovimi i shtëpive në Gaza do të zgjasë deri në vitin 2040

Rindërtimi i shtëpive në Gaza të shkatërruara gjatë ofensivës ushtarake shtatëmujore të Izraelit mund të zgjasë deri në vitin 2040, sipas skenarit më optimist.

Siç thuhet më tej nga ekspertët e Kombeve të Bashkuara, rindërtimi i shtëpive në të gjithë territorin e Rripit të Gazës do të kushtonte më shumë se 40 miliardë dollarë.

Vlerësimi, që do të publikohet nga Programi i OKB-së për Zhvillim si pjesë e një përpjekjeje për të mbledhur fonde për planifikimin e hershëm për rindërtimin e Gazës, zbuloi gjithashtu se konflikti mund të ndikojë aq keq shëndetin, arsimin dhe shumë fusha të tjera të jetës, saqë në mënyrë efektive do të dukej se Gaza nuk ishte zhvilluar 44 vjet.

Bisedimet për armëpushimin nuk po japin ndonjë rezultat pozitiv dhe shumë vëzhgues besojnë se konflikti ka të ngjarë të vazhdojë për muajt e ardhshëm, ndoshta edhe më gjatë.

Sipas autoriteteve shëndetësore të Hamasit në Gaza, më shumë se 34,500, kryesisht gra dhe fëmijë, janë vrarë që kur Izraeli filloi ofensivën e tij pasi Hamasi sulmoi Izraelin në tetor, duke vrarë rreth 1,200 njerëz. Ju kujtojmë se Hamasi mori pushtetin në Gaza në vitin 2007 dhe gjithashtu kapi 250 pengje.

Sipas vlerësimeve të fundit, më shumë se 79,000 shtëpi në Gaza janë shkatërruar plotësisht nga konflikti, ndërsa 370,000 shtëpi të tjera janë dëmtuar.

“Edhe nën skenarë optimistë, shkalla e shkatërrimit në Gaza ishte e tillë që do të duhej ende deri në vitin 2040, dhe ndoshta më shumë, për të rindërtuar njësitë e banimit të shkatërruara që nga fillimi i luftës,” përfunduan studiuesit.

Përveç kësaj, shkollat, objektet shëndetësore, rrugët, kanalizimet, gypat e ujit dhe e gjithë infrastruktura tjetër kritike pësuan dëme masive, shkruan Guardian.

Vlerësimi i fundit tregoi se, me numrin e madh të viktimave dhe shkatërrimin e gjerë të objekteve shëndetësore në Gaza, jetëgjatësia tashmë është zvogëluar me të paktën katër ose pesë vjet dhe ka të ngjarë të reduktohet me shtatë nëse lufta vazhdon në muajin e nëntë.  Studiuesit zbuluan gjithashtu se GDP reale për frymë në territor mund të bjerë në nivelin më të ulët që nga mesi i viteve 1990.

Më shumë se 37 milionë tonë mbeturina duhet të pastrohen në Gaza për të lejuar rindërtimin. Rrënojat janë të mbushura me mjete të pashpërthyera që çojnë në “më shumë se dhjetë shpërthime çdo javë”, me vdekje të shumta, tha Agjencia e Mbrojtjes Civile të Gazës.

Kategoritë
BotaLajme